UN odbio američku rezoluciju o osudi Hamasa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije prihvatila američku rezoluciju kojom se osuđuje pokret Hamas zbog ispaljivanja raketa na Izrael.

Rezolucija koju su predložile Sjedinjene Američke Države dobila je 87 glasova, protiv je glasalo 57 država, a 33 su se suzdržale, što znači da nacrt nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu država članica UN-a, javila je Al Jazeera Balkans.

Generalna skupština UN-a dosad nikad formalno nije osudila Hamas.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley kazala je, predstavljajući rezoluciju, da je riječ o “ključnom koraku” prema postizanju mira na Bliskom istoku.

Haley je podsjetila kako je Generalna skupština UN-a u prošlosti prihvatila brojne rezolucije u kojima se kritizira Izrael.

Po njezinim riječima, osuda Hamasa bi bila prilika za UN da ispravi nepravdu prema Izraelu.

Hamas je glasanje u UN-u ocijenio kao “veliki udarac” SAD-u i “potvrdu legitimnosti palestinskog otpora”.

Vlada Palestine danas je pozdravila odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da odbaci nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država, kojom se osuđuje palestinska grupa Hamas.

U saopćenju, vlast sa sjedištem u Ramallahu zahvalila je članicama koje su glasale protiv nacrta rezolucije, prenosi agencija Anadolija.

– Nećemo dozvoliti osudu palestinske nacionalne borbe – ističe se u saopćenju, koje je prenijela zvanična palestinska novinska agencija Wafa.

I palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je pozdravio glasanje u UN-u, navodeći kako “Palestina neće dozvoliti osudu palestinske nacionalne borbe”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *