Ukinuti Vijeće naroda u RS-u ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u FBiH

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako će RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda.

“Cilj nam je da promijenimo Ustav RS-a. Ne može se desiti da Vijeće naroda RS-a, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših organa”, objasnio je Dodik.

Nije daytonska obaveza

Napomenuo je da Vijeće naroda nije obaveza iz Daytonskog sporazuma, ali je obaveza FBiH da ima Dom naroda.

“Klub Srba od Daytona do danas nikada nije bio formiran u FBiH. Ne prijetim, ali ukoliko mi ne možemo imati tamo popunjen klub, zašto bismo bili servilni prema drugima u RS-u”, rekao je Dodik za Politiku.

On je naglasio da nije protiv toga da Vijeće naroda RS-a ostane.

“Ali, nećete nas tamo degradirati, a ovdje da se širite. Nisam protiv bilo kog bošnjačkog interesa, ali nećete naše nacionalne interese skrnaviti, a da se ovdje nešto mora po pretpostavci”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, u FBiH nikada nisu poštovali da najvažnijih šest pozicija moraju biti podijeljene po paritetu, dok je to u RS-u sve vrijeme poštovano. Uz to, izjavio je kako će, kada formalno preuzme novu dužnost, početi s revizijom zalaganja kadrova u Sarajevu za srpske interese i novom praksom odnosa s diplomatima, a da će mu pod posebnom pažnjom biti obavještajna i sigurnosna oblast.

Dodaje kako će predstavnici RS-a u zajedničkim organima BiH biti jedna reprezentacija, u kojoj ni na klupi neće biti mjesta za one koji svakog dana ne daju sav svoj maksimum za interese naroda i entiteta koji ih je delegirao za rad u Sarajevu.

Želi nadzor na OSA-om

Krivicu za loše međuetničke odnose i nagomilano nepovjerenje u BiH, Dodik pripisuje stranom faktoru i antidaytonskim rješenjima koja su nametali, a koja će morati da se preispitaju.

“Inicirat ću ukidanje antiustavnih zakona. Moj zadatak jeste ukazivati kako je dio međunarodne zajednice, nametanjem zakona, determinirao politički sustav antidaytonskim rješenjima koja se pokazuju kao nefunkcionalna”, kaže Dodik.

Pojašnjavajući svoju raniju izjavu da će Predsjedništvo BiH biti epicentar odlučivanja, Dodik je istaknuo da je Predsjedništvo BiH jedini izvršni organ na zajedničkoj razini te je epicentar odlučivanja vezan, na primjer, za OSA BiH, koja ima zakonsku obavezu prema tom organu.

“Ukoliko Predsjedništvo BiH ne prihvaća platformu za rad OSA BiH, onda ta služba ne može djelovati. Tako piše po Zakonu. Već tri godine nemamo takvu platformu. Mislite li kako ću dozvoliti da OSA BiH djeluje, a da nema zajedničke platforme”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to što je praksa napravila, OSA odgovara isključivo Predsjedništvu BiH, a srpski kadrovi iz OSA odgovarat će srpskom članu Predsjedništva. On je dodao da, bez obzira što tamo pokušavaju naprave zajedničku službu, RS tamo ima svoje interese.

One thought on “Ukinuti Vijeće naroda u RS-u ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u FBiH

  • studeni 18, 2018 at 4:12 pm
    Permalink

    Prije rata na teritoriji FBih je bilo 600 hiljada SRBA a danas manje od 2% populacije tog regiona.💀
    Jel to tzv “Gradjanska BIH” za koju se neki ovde uz podrsku zapada zalazu.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *