UHIĆEN I DRŽAVLJANIN BiH: Osujećen šverc 1,5 tona kokaina vrijednog oko 80 milijuna eura

Policija je u kući u kojoj su uhitili Peraunca i državljanina BiH zaplijenila 750 kilograma kokaina, dok je u hodniku pronađeno u torbama 47 paketa ilegalne robe

Policija Perua zaplijenila je tonu i pol kokaina tijekom vikenda u dvije odvojene operacije.

U drugoj policijskoj operaciji, upali su u kuću u luksuznom naselju u gradu Truhuljo gdje su pronašli 800 paketa kokaina hidroklorida, a tom prilikom uhićena su i dvojica muškaraca, Peruanac i državljanin Bosne i Hercegovine.

Operacija policije povezana je sa akcijom od subote navečer, kada su u mjestu Gvadalupe, pronašli 472 paketa sa istom supstancom i kada su privedena dvojica Peruanaca. Ukupno četiri osobe su uhićene u policijskim akcijama.

Agenti Odjeljenja za borbu protiv droge i predstavnik Tužiteljstva specijaliziranog za ilegalnu trgovinu drogom, stigli su u zgradu koja se nalazi u ulici El Palmar, i iznenadili državljanina BiH Smaila Šikala i Havijera Anibala Rokea Montesinosa. Saznalo se da je droga bila zapakirana sa težinom od približno jednog kilograma i osamdeset grama, koja je bila zakamuflirana u kontejnerima, koji su trebali robu morskim putem da prebace u Europu.

Kako je priopćila peruanska policija, komercijalna vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na preko 800 milijuna dolara, za koliko se vjeruje da bi se prodala u Europi.

Policija je u kući u kojoj su uhitili Peraunca i državljanina BiH zaplijenila 750 kilograma kokaina hidroklodrida, dok je u hodniku pronađeno u torbama 47 paketa ilegalne robe. Najveći paketi pronađeni su u ormaru u sobi na drugom katu, gdje su agenti otkrili preko tonu kokaina. Tijekom istrage, zaplijenjena su i dva automobila, kao i kamion koji je trebalo da preveze robu.

– Ova akcija se materijalizirala nakon obavještajnog zadatka koji je zahtijevao nekoliko dana istrage, rekao je general Hektor Loajza, šefu Odjeljenja protiv droge, koji je dodao da su mnogi paketi sa kokainom imali logo BH.

Ključni podaci su dobiveni u zoru prošle subote kada su saznali da se banda sprema da preuzme pošiljku droge. Informacije koje su imali bile su da će, pored toga, u prvih nekoliko sati doći i paketi u automobilima i koferima.

Ovo nije prvi put da je Odjeljenje za borbu protiv droge uhitilo jednog državljanina BiH trgovca drogom u zemlji. U srpnju 2016. godine uhićen je Zoran Mihailović Jakšić (57), kojeg je američka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika) tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubojstva. Jakšić je bio vođa kriminalnog klana “Amerika”, a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog financiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlji djeluje još od devedesetih godina.

Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima neku vezu sa svojim sunarodnjakom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubojstvima u Njemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu, a kojeg su latinoamerički mediji nazivali čovjekom sa tisuću lica. U Peruu je Šikalo već bio uhićen zbog trgovine drogom 1998. godine, piše La Republika. Kako list dodaje, Bosanac se u subotu pripremao da napusti Peru i uputi se ka Ekvadoru, ne sumnjajući da ga agenti čekaju u migracijskoj kontroli, u okviru operacije pod nazivom “Operacija Policija Amerika”. Uhićenje je izvršeno u koordinaciji sa DEA-om.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *