UDRUŽENJA SRBA IZ LIVNA I KONJICA U BEOGRADU: Poboljšati politički položaj Srba u FBiH

Poboljšanje političkog položaja Srba u Federaciji BiH i osvajanje što više mandata na predstojećim općim izborima u BiH je nužno u cilju poboljšanja njihovog ukupnog položaja, ocijenili su u Beogradu predstavnici zavičajnih udruženja Srba iz Livna i Konjica te su, nakon sastanka s predsjednikom Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regiji Miodragom Lintom pozvali zemljake da se registriraju za glasanje na predstojećim općim izborima u BiH, poštom ili u diplomatskim predstavništvima.

“Svjesni smo da je, zbog Daytonskog mirovnog sporazuma, prostor Livna, Grahova, Glamoča i Drvara, koji je skoro potpuno srpski teritorij, morao ostati u FBiH i od tada ništa ne ide na dobrobit Srba, osim naše srpske pravoslavne vjere i Crkve“, ustvrdio je Nikola Petrović, predsjednik udruženja “Ognjena Marija Livanjska”, koje djeluje u Beogradu. On drži da Srbi koji žive na prostoru FBiH bez zajedničkog stava nemaju budućnost, kao što je nemaju bez RS-a, koja, pak, nema budućnost bez Srbije. Na koncu je zamisao o formiranju jedinstvene liste ocijenio izvrsnom i dajo joj punu potporu.

Predstavnik Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka u Srbiji Miodrag Manigoda je posebno naglasio značaj poboljšanja političkog položaja Srba u FBiH. I on je pozvao svoje zemljake koji žive u Srbiji da se jave predstavnicima Udruženja kako bi se što skorije registrirali za opće izbore u BiH. Iznijevši podatak da je u Konjicu do proteklog rata živjelo 7.000 Srba, dok ih je danas 250 do 300, istaknuo je da odgovorni ljudi moraju preuzeti odgovornost da se neke stvari pokrene s mrtve točke te je upravo to ono što pokušavaju i uraditi. Linta je nakon sastanka izjavio da je sastanku dogovoreno da se apelira na stranke sa sjedištem u RS-u da izađu sa zajedničkom srpskom listom na izbore u FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *