U Vladi nacionalnoga jedinstva SBB, SDP, DF i Hrvatsko zajedništvo?

Javno iznesenu ”ponudu” čelnika SBB Fahrudina Radončića o fromiranju Vlade nacionalnog jedinstva još niti jednom riječju nisu čak niti prokomentirali šefovi SDP-a i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić. Da bi ta eventualna Vlada bila kredibilna i prihvaćena u nju svakako mora ući ujedinjena ljevica, ali i grupacija Hrvatsko zajedništvo.

Predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić se uozbiljio u slanju otvorenih ponuda mogućim političkim postizbornim partnerima, koje on vjerojatno zna, ali i poruka obeščašćenoj i defetističkoj javnosti o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Nije ”najveći graditelj i poduzetnik” na ovim prostorima, kako sebe skromno titulira, pojasnio je li mislio samo na federalnu ili na sve razine, međutim, i samo spominjanje mogućnosti tvorenja Vlade eksperata je osvježenje u izbornoj kampanji i svakako mora izazivati dužnu pozornost.

Vlada eksperata

Ostaje vjera da će ideja ubrzo nakon izbora dobiti svoj formalno-pravni okvir i da će eksperti biti taj embrion i ujediniti zdrave snage u ovoj zapuštenoj državi. Nije Fahrudin Radončić javno otkrio koje bi to stranke predlagale stručne ”mesije” za spas posrnule Federacije ali i županija, jer nemoguće je objektivno i zamisliti da bi politički čelnici iz RS-a pristali na takvu ekspertnu, gemišt, soluciju na razini Vijeća ministara BiH.

Ako je za pretpostaviti da Radončić želi svrgnuti sa vlasti ”protursku” SDA, onda on logikom spojenih posuda u zamišljenoj Vladi nacionlanog jedinstva valjda ne računa niti na drugu nacionalnu stranku HDZ BiH, pa se samo po sebi kao izbor nameće grupacija, nova vladajuća većina, sastavljena od njegove stranke i tzv. građanskih lijevih stranaka. U ovom trenutku je Fahrudinu Radončiću veoma blizak SDP-u Nermina Nikšića.

Na saniranju ožiljaka iz prošlosti i trasiranju ”čvrstih veza” između Radončića i Nikšića radi skupina uglednih sarajevskih intelektualaca, ali i novinara ”prebjega” u Avaz, nekada prepoznatih po promoviranju ljevice i brutalnoga linčovanja lika i djela ”kriminalca” i došljaka Fahrudina Radončića, a danas gordih zagovornika te nove osovine. Tako uvaženi sarajevski sveučilišni profesor Enver Kazaz, politički savjetnik šefa SDP-a Nermina Nikšića, ali istodobno i kolumnista u Dnevnome avazu tvrdi da su SBB i SDP na početku kampanje već uobličile prepoznatljivu i kompatibilnu politiku.

”Socijaldemokratska stranka je ponudila u svom programu viziju rješenja ekonomske, socijalne i kulturne krize, a Savez za bolju budućnost je naglašenim liberalizmom, sekularizmom i usmjeravanjem bošnjačke politike ka Zapadu u bošnjačkom političkom polju otvorio prostor optimizma i nade. Te bi dvije stranke mogle činiti okosnicu vlasti u Federaciji nakon izbora, baš zbog svojih programskih politika”, secira prof Kazaz i upozorava kako je ”svojom dvadesetogodišnjom vladavinom SDA skupa s HDZ-om i SNSD-om destruirala zemlju iznutra”.

Za ovog uglednog sarajevskoga intelektualca je iznimno važno i dragocijeno što i SBB i SDP vode proeuropsku politku ”nakon Izetbegovićevog vezivanja sudbine zemlje i Bošnjaka za Erdoganov režim”. Naravno prof. Kazaz podsjeća kako je i dodirna programska točka SBB-a i SDP-a insistiranje na sekularnim društvenim vrijednostima nakon SDA-ove snažne klerikalizacije društvenog polja, a pogotovo sveučilišnog prostora i nametanja klerikalnih normi akademskoj zajednici.

Uvijek su u najmanju ruku intrigantne, ali često svakako i briljantne raščlambe dr. Envera Kazaza, no, ovog puta bode u oči činjenica da se on uopće ne bavi DF-om i opcijom da i Željko Komšić pristupi tom mogućem novom savezu. Takvih solucija nema niti u Radončićevim porukama, a niti u pisanju njegove tiskovine. Istina, prof.Kazaz sa sjetom i vidnom gorčinom ukazuje na pogibeljnu raslojenost ljevice, izražava ufanje u zaokret i njezino makar postizborno konsolidiranje i stapanje, ali nema tu posebno naglašenoga optimizma. Je li Komšić definitivno izgubljen za koaliciju sa SBB-om i SDP-om i je li on adut iz rukava Bakira Izetbegovića za neke druge političke projekte?, pokazat će razdoblje pregovaranja oko formiranja vlasti.

Komšić i SDA

Ako su i približno istiniti nagovještaji nekih medija pod Izetbegovićevom kontrolom kako će Bošnjaci, dakle dominantno članstvo SDA, izabrati Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i potući Dragana Čovića, onda je posve razvidno da za tu vrstu milodara Komšić mora pristati na neke druge usluge Bakiru Izetbegoviću. Što bi to bilo doli partnerstvo protiv SBB-a i SDP-a za sastavljanje nove vlasti.

Možda Vlada nacionalnog jedinstva u ovom trenutku izgleda nestvarno, ali ona bi doista bilo veoma dobro rješenje. Samo se postavlja ono krucijalno pitanje je li ta Vlada eskperata moguća bez ujedinjenje ljevice, je li bez Komšića i Kojovića uopće moguće osigurati parlamentarnu većinu. Podsjećamo, Fahrudin Radončić je neizravno pozvao i Senada Šepića, Elmedina Konakovića i Mirsada Kukića, ”otpatke” iz SDA, da se izjasne o ponudi za sastavljanje Vlade nacionalnog jedinstva ili će, ”ako odbiju ponudu, dokazati da su dirigirano napustili SDA samo kako bi spriječili da nezadovoljno članstvo glasa za Radončića”.

Hrvati

Ovdje treba jasno i glasno upozoriti na značaj ulaska hrvatskih oporbenih stranaka u najavljenu i moguću postizbornu koaliciju odnosno Vladu nacionalnog jedinstva. Za sada takvu ponudu nitko nije uputio prema Hrvatskome zajedništvu, jedinoj kredibilnoj hrvatskoj nacionalnoj oporbenoj snazi. Vođa najavljene postizbornoga savez Fahrudin Radončić ima sjajne odnose s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Ali, ako će Radončić rušiti vlast nacionalnih stranaka onda mora pokazati vjerodostojnost pa se osim SDA mora odreći i HDZ-a BiH.

Nepoznato je je li Radončić na nedavnome susretu s čelnikom Hrvatskoga zajedništva Ilijom Cvitanovićem o tome i razgovarao, ali bilo bi dobro da jeste jer teško će Hrvati prihvatiti tu Vladu nacionlanog jedinstva bez neke autohtone hrvatske grupacije. A upravo je Hrvatsko zajedništvo po svemu politički i programski veoma blisko programskim smjernicama stranaka te moguće nove parlamentarne većine. Ima tu i drugih važnih preduvjeta. Ključno je da tu Vladu doista čine provjereni stručnjaci, moralne osobe, vješti menadžeri.

Sve drugo bi bila podvala i propast. Njima bi u parlamentima leđa čuvala parlamentarna većina okupljena oko reformske, euroatlantske agende, borbe protiv kriminala i korupcije, sekularne države i odlučnoga zaustavljanja odljeva mladih i obrazovanih naraštaja iz ove države.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *