U Unsko-sanskoj županiji zaglavilo 3350 ilegalnih migranata

Europska je komisija navela u svojem situacijskom izvješću kako se uz granicu smjestilo 3350 migranata i to oko 2500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu.

Migrantska kriza kojoj je izložena Bosna i Hercegovina kao posljednja država na novoj balkanskoj ruti prije granice Europske unije posebno je izražena na prostoru Unsko-sanske županije, a o brojnim ilegalnim migrantima koji su ostali „zaglavljeni“ na tom prostoru bilo je riječi i na Europskoj komisiji, ali i razgovorima koji su vođeni ovih dana između predstavnika vlasti Republike Hrvatske i europskih dužnosnika.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, gostujući u dnevniku HRT-a, potvrdio je kako je o temama koje se tiču migranata razgovarao s  europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom u Bruxellesu te je tom prilikom u fokusu upravo bila granica BiH. Božinović je potvrdio kako su europski povjerenik, Europska komisija i i njemačka kancelarka Angela Merkel, svjesni su da hrvatska policija radi sjajan posao.

Drugim riječima policija Republike Hrvatske uspijeva zaštiti granicu Europske unije od ilegalnih prelazaka migranata iz Bosne i Hercegovine koji su u najvećem broju grupirani upravo uz granicu i to na prostoru Unsko-sanske županije. Nekoliko dana ranije Europska je komisija navela u svojem situacijskom izvješću kako se uz granicu smjestilo 3350 migranata i to oko 2500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu.

„Činjenica je da je EK prije dva dana objavio izvješće u kojem stoji da je oko 3.500 do 4.000 migranata u tom dijelu BiH i da zato što hrvatska policija ne dopušta ilegalni prelazak, da se vraćaju u dubinu teritorija ili čak dalje prema Grčkoj kako bi tražili nove putove kako doći do njihovih željenih destinacija unutar Europske unije“, naglasio je Božinović komentirajući ovo izvješće.

Nemaju dokumente

Istodobno, dolaskom hladnijih dana i približavanjem zime pitanje što s ilegalnim migrantima, koji su na ulicama gradova u Unsko-sanskoj županiji i zbog kojih se dodatno usložnjava situacija, dolazi na vrh prioriteta.

U tom kontekstu i dalje vlada neizvjesnost u kontekstu smještaja migranata budući da oni još uvijek nisu premješteni na lokaciju privremenog prihvatnog centra.

Razlog za dodatnu zabrinutost leži i u činjenici da balkanska ruta nije zatvorena na svojem ishodištu, a posljedica takve situacije je da ilegalni migranti i dalje vrše pritisak na granicu između BiH i Srbije, posebice na prostoru sjeveroistoka.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač za Srnu je kazao kako BiH može očekivati veliki migrantski val, i to ne samo ove godine nego i idućih.

Kazavši kako ne znamo ni kada će se završiti migrantska kriza ni hoće li će uskoro da se pokrene još veći broj ljudi prema EU koji bi išli ovom rutom s obzirom na to da je granica Mađarske već ograđena žicom, Lukač se osvrnuo i na one migrante koji su unutar BiH.

Naglasivši kako se u BiH i dalje nalazi više tisuća migranata koji će vjerojatno dolaskom zime ostati u zemlji, on je upozorio kako to nosi određenu opasnost jer mnogi od njih nemaju osobne dokumente pa se ne zna tko su ni što su radili, odnosno čime su se bavili i na što su spremni.

„Ali vidimo da mnogi među njima čine kaznena djela – od provala, krađa, pokušaja silovanja, čak i težih međusobnih obračuna, ubojstava koja su se već događala, što znači da među njima ima kriminalnih lica vjerojatno i onih koji su sudjelovali u borbenim djelovanjima na Bliskom istoku, a koji sada pokušavaju iz samo njima znanih ciljeva da dođu do EU“, istaknuo je Lukač.

Izvješća protiv krijumčara

Koordinacijsko tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata koje je formirala Vlada RS-a jučer je nakon sjednice priopćilo kako je tijekom ove godine policija Republike Srpske  pronašla 2.852 migranta, koji su ilegalno ušli u BiH, a najviše ih je otkriveno na području Policijske uprave  Bijeljina, njih 1.227. istodobno, policija RS-a je u promatranom razdoblju podnijela Tužiteljstvu BiH 23 izvješća protiv 28 osoba zbog osnova sumnje da su počinili 25 kaznenih djela krijumčarenje ljudi, od kojih je jedno kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudima

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jučer je pak gostujući na televiziji N1 komentirao medijska izvješća o državljanima Irana, kazavši kako je Srbija ukinula vize građanima te zemlje te oni dolaze kao turisti, a u BiH se pojavljuju kao migranti.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *