U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena samostalna izložba Franje Likara

Samostalna izložba radova istaknutog umjetnika Franje Likara otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

U sklopu ove postavke, čija realizacija koincidira sa 70 godina postojanja Umjetničke galerije BiH i 90 godina života Franje Likara, predstavljena su najnovija djela iz bogatog opusa ovog značajnog autora koja svjedoče njegovu otvorenost za istraživanja, kao i nesputanu stvaralačku energiju.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je da se radi o stvaratelju koji predstavlja jednu od najrelevantnijih pojava u likovnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Mlade generacije to, nažalost, ne znaju, jer Franjo već dugo živi u Austriji, ali 60. i 70. godina (prošlog stoljeća) kada se on javio u likovnom životu to je bio radikalni zaokret – kazao je Krsmanović, potcrtavajući Likarovu originalnost u mišljenju, likovnom jeziku i stvaralačkom izrazu uopće.

Likarova originalnost

Po njegovim riječima, ovaj je umjetnik u to vrijeme “okrenuo sve naglavačke”, te je dotadašnju likovnu umjetnost figuracije i socrealizma oplemenio originalnim, smjelim i svježim idejama i ,naprosto, postavio temelje onome što se danas naziva suvremena, konceptualna umjetnost…

Sudionike svečanog otvaranja postavke, koja je okupila veliki broj poklonika umjetnosti, pozdravio je veleposlanik Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer ne krijući oduševljenje porukama kojima zrcale djela predstavljena na izložbi,  što svjedoče o ogromnoj autorovoj vitalnosti.

Publiku je pozdravio i Franjo Likar, navodeći da i pored određenih limita koje ‘donose’ pozne godine (slabljenje vida) još može da radi i stvara uz neke dosjetke i tehnička pomagala, a, prije svega, velike formate.

O umjetniku

Franjo Likar (Varaždin, 1928.), koji je četrdesetak godina živio i stvarao u Sarajevu, ovaj se put sarajevskoj publici predstavio instalacijama, crtežima i velikim formatima slika u akriliku, koje karakteriziraju jedinstvo slike i teksta, dok su pejzaži rađeni u njegovom prepoznatljivom melankoličnom stilu. Školu primijenjenih umjetnosti završio u Sarajevu 1951. godine. Pored slikarstva, skulpture i grafike, bavi se pozorišnom scenografijom, filmom, fotografijom i instalacijom. Dobitnik je više republičkih, gradskih i strukovnih nagrada. Od 2008. godine član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Živi i radi u Klagenfurtu (Austrija), Brelima (Hrvatska) i Sarajevu.

Izložba njegovih radova u Umjetničkoj galeriji BiH bit će otvorena do 9. prosinca.

U organizaciji Umjetničke galerije BiH   je u Galeriji općine Novi Grad otvorena i izložba fotografija “Sarajevo” Milomira Kovačevića-Strašnog. Osim spomenutih, u Umjetničkoj galeriji postavljena je i izložba “Đoko Mazalić, 1888.-1975.” te stalna postavka “Oprostorena intima”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *