U Tuzlanskoj županiji zabilježen blagi porast cijepljene djece

TUZLA – Protivljenje imunizaciji i potencijalne štetne posljedice cjepiva tema je koja sve više zaokuplja pažnju roditelja, ali i brine liječnike.

Na području Tuzlanske županije zabilježen je blagi rast broja cijepljene djece, ali stručnjaci navode da se ne može govoriti o napretku.

Selma Jatić majka je trogodišnje djevojčice i desetogodišnjeg dječaka. Mališani su cijepljeni, a s tom praksom nastavlja i u budućnosti. Smatra da je njena dužnost, kao roditelja, da zaštiti djecu na način koji je u medicini davno dokazan kao najefikasniji.

– Jednostavno mi nije logično da, ukoliko cijepimo naše kućne ljubimce ili stoku protiv bjesnila i drugih zaraznih bolesti, zašto onda ne cijepiti i dijete, kaže Selma.

No, posljednjih godina sve manje roditelja pridržava se obveznog cijepljenja, zbog čega liječnici konstantno izražavaju zabrinutost. U Tuzlanskoj županiji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, zabilježen je blagi pomak.

– Minimalan pomak od tri posto otprilike je beznačajan. Nadam se da će to krenuti i da će roditelji biti osviješteni zbivanjima u našem susjedstvu, jer evo u Srbiji imamo epidemiju morbila, malih boginja, ističe dr. Azra Džaferagić Franca, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije.

Bez obzira na činjenicu da je bivša Jugoslavija bila među prvim koja je iskorijenila zarazne bolesti, danas, zbog oprečnih mišljenja roditelja, liječnici ponovno strahuju od epidemija. Apeliraju na roditelje da ne traže savjete putem interneta, nego zaštite svoje mališane i kažu „DA“ imunizaciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *