‘U Trusini danas nema nikoga i ništa’

U Trusini kod Konjica danas je obilježena 24. godišnjica stradanja 22 Hrvata koje su pripadnici Armije BiH pogubili na današnji dan 1993. godine. Sa Spomen obilježja iz Trusine poslata je poruku mira i suživota, a nekadašnji mještani danas su se prisjetili onih koje su izgubili tog dana, javlja N1.

Da se zločin u selu Trusina dogodio, i danas svjedoče spaljene i srušene kuće kao i spomenik koji je izgrađen žrtvama. Porodice žrtava evociraju uspomene. Kažu bol je ista kao i prije 24 godine.”Otac mi je poginuo tu, strijeljan je sa tri vojnika. Znači četiri vojnika su strijeljana, ostali su civili. A kako se osjećam? Isto kao i tog dana, jednako tužno i jednako razočarano“, kazala je Monika Šego.

Ovdje mi je ubijen tetak i rođak i dosta poznanika. Došli smo iz Minhena i sve je kao da je bilo jučer“, komentarisala je Miliana Raič.

Ni Monika, a ni ostali preživjeli nakon što su izbjegli, u ovo selo nisu se vratili. Ono je 24 godine pusto i još se nije oporavilo od zločina, a prema njihovom mišljenju, Hrvati se u Trusinu više nikad neće vratiti.

Mislim da tu ne može biti ni suživota, ja bih voljela, ali ne vjerujem. Vidite stanje nakon 24 godine da se niti jedna kuća nije obnovila, niti ima povratnika. Bilo se vratilo par njih, ali to su sve stariji ljudi, pomrli su, tako da ovdje više nema nikog i nema ništa“, dodala je Šego.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je i ova godišnjica. A pored članova porodice i prijatelja stradalih, predstavnika braniteljskih udruženja i predstavnika političkog i vjerskog života, ove godine po prvi put cvijeće na spomenik položili su i članovi Udruženja volonteri i prijatelji konjičke regije.

Nama je potpuno jasno šta se ovdje dogodilo, desio se stravičan zločin i naš osnovni cilj zbog čega smo ovdje je da se to više nikad i nikome ne ponovi“, istakao je Adis Muhibić, predsjednik Udruženja volonteri i prijatelji konjičke regije.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora, dok su Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni.

“Što se tiče Hrvata i HVO-a , mi nismo zadovoljni radom Tužiteljstva BiH, no vjerujem da će u konačnici pravda pobijediti, samo što je za žrtve, za rodbinu, za prijatelje kasno, ipak je puno vremena prošlo”,

Prema prvostupanjskoj presudi iz 2015. godine, a koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru ove godine, Nihad Bojadžić je kao zamjenik komandanta odreda Zulfikar rukovodio napadom na Trusinu. Mensur Memić, osuđen je zbog učešća u strijeljanju 6 pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Nedžad Hodžić, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te da je učestvovao u ubistvima. Za ovaj zločin optužen je i Zulfikar Ališpago, no postupak protiv njega odvojen je od procesa protiv ostalih optuženih zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Izvor: N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!