U Termoelektani uništeno 700 kilograma droge vrijedne sedam milijuna maraka

U pogonima Termoelektrane Gacko danas je uništeno više od 700 kilograma droga, najviše marihuane, amfetamina, heroina, kokaina i sintetičkih droga koje su zaplijenjene i oduzete prilikom kriminalističkih istraga.

Ulična vrijednost uništene opojne droge procjenjuje se na oko sedam milijuna KM.

Oduzimanjem i uništavanjem opojnih droga smanjena je mogućnost da građani, a prevashodno najmlađa i najranjivija populacija, dođe u dodir s drogama, te na taj način je ispunjen i jedan od opštih ciljeva koji se nalazi u Državnoj strategiji nadzora nad opojnim drogama, spriječavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH 2018-2023.

Komisija za uništavanje opojnih droga Vijeća ministara BiH, u saradnji s Odsjekom za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Ministarstva sigurnosti BiH, u posljednja tri mjeseca intenzivno je radila na prikupljanju i pripremi za uništavanje oduzetih droga koje su bile predmet rada policijskih i pravosudnih organa u BiH.

Veliki doprinos prilikom realizacije tih aktivnosti dali su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su vršili obezbjeđenje i prevoz, kao i pripadnici Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije koji su pružali stručnu podršku.

Također, ostvarena je izuzetno dobra saradnja s rukovodstvom Termoelektrane Gacko koji su još jednom ustupili pogone i pružili pomoć prilikom uništavanja opojne droge, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *