U Sarajevu danas dva prosvjedna skupa

U Sarajevo se održava sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi zastupnici trebali razmatrati Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, koji je uz amandmane već odobrio Zastupnički dom.

Uoči sjednice, demobilizirani branitelji su se počeli okupljati ispred zgrade Parlamenta FBiH.

U Srajevu se danas održava još jedan prosvjedni skup. Naime, u 11 sati u Sarajevu ispred institucija BiH počeo prosvjed načelnika, gradonačelnika i vijećnika iz USK čime izražavaju nezadovoljstvo radom institucija BiH u vezi povećanog broja dolaska migranata i izbjeglica u BiH. Zahtjevaju da državne institucije, prije svega Ministarstvo sigurnosti BiH, preuzmu odgovornost za ovaj problem.

Okupljeni su držali transparent s natpisom: “4.000 migranata u Krajini, Ministarstvo sigurnosti BiH poduzmite nešto”.

Kako javlja N1, Nedžad Zukanović, načelnik  Ključa je kazao kako nitko nije protiv migranata i izbjeglica, ali da ova lokalna zajednica nema kapaciteta da ih zbrine. Smatra da na ovom pitanju “država polaže svoj ispit”.

“U Ključu nema migranata, samo prolaze. Najviše ih je u Bihaću i Velikoj Kladuši, ali sutra to može biti bilo koji grad u Krajini. Zato protestujem. Pozivam da se institucije BiH traže rješenja i bolje komuniciraju. Niko nije protiv migranata, ali nemamo uslova da ih prihvatimo. Bit će još komplikovanija država ako ne bude radila svoj posao. Država ovdje polaže svoj ispit”, rekao je.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, istakao je kako je ova lokalna zajednica u proteklih osam mjeseci učinila sve za zbrine migrante i izbjeglice, ali da to više ne može činiti sama. Prema njegovim riječima, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH se više bavi kako neutralisati propagandu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, nego kako riješiti ovaj problem.

“Kriza je prevazišla naše mogućnosti. Očigledno je da Ministarstvo sigurnosti nema kapacitete. Ne zahtjevamo da migranti idu, već da se počnu brinuti o njima. Oni se moraju smjestiti. Nije pitanje hoće li se desiti incident, nego je pitanje kada i koliko će tragičan biti. Ovo je vapaj da institucije rade svoj posao”, rekao je.

Fazlić je ukazao da će se načelnici i gradonačelnici danas sastati sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice na njen poziv, te je dodao.

“Ministar Mektić vodi više računa kako neutralizirati Dodikovu propagandu, nego kako će riješiti ovaj problem”, zaključio je Fazlić.

Istakao je da hrvatska i italijanska policija vraćaju migrante i izbjeglice u Bihać, a ne u Sarajevu, te da Granična policija BiH ne radi svoj posao, prenosi N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *