U Sarajevu održana komemoracija za talijanskog vojnika umrlog 1917. godine

Komemoracija za talijanskog vojnika Cirilla Fancona kojeg su austrougarske trupe zarobile u Italiji u Prvom svjetskom ratu 1916. godine, a potom je odveden u zatvor u centralnoj Bosni gdje je preminuo 1917. godine, upriličena je danas u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Njegov grob je pronašao historičar Dalibor Ballian, predavač na Fakultetu šumarstva Univerziteta u Sarajevu, o čemu su obaviještene talijanske vlasti koje su pripremile povratak posmrtnih ostataka u Italiju nakon odavanja vojnih počasti u Sarajevu.

“Alpino”, pripadnik planinske pješadije, Fancon će biti jedini vojnik Prvog svjetskog rata koji će se “vratiti kući” 100 godina nakon završetka rata, polazeći s mjesta gdje je sve počelo.

Ceremoniji koju je vodio apostolski nuncij Luigi Pezzuto, prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, vojni ataše Paolo Sfarra, delegacija EUFOR-a i predstavnici talijanske zajednice.

Neobično je što je pronalazak njegovog groba doveo do otkrića još jednog nadgrobnog spomenika također Talijana koji je zaboravljen u blizini Fanconeovog groba, grob Lorenza Perrodija.

Radi se o trećem generalnom konzulu Italije u Sarajevu, koji je 1878., vraćajući se u grad, zamijenjen za austrijskog špijuna i ubijen.

Prvi Generalni konzulat Italije otvoren je 1863. godine dvije godine nakon talijanskog ujedinjenja, a ovo je značajna potvrda velike pažnje koju je Italija pridavala Bosni i Hercegovini još prije dva stoljeća, saopćeno je danas iz Ambasade Italije u BiH.

One thought on “U Sarajevu održana komemoracija za talijanskog vojnika umrlog 1917. godine

 • studeni 8, 2018 at 8:32 pm
  Permalink

  1910g. SRBI su bili vecina u Sarajevu Mostaru i cijeloj BIH (45%)
  A danas u tim gradovima samo 3-4%
  Genocid 1914-1941-1991

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *