U Mostaru predstavljena nova tehnologija prerade kućnog otpada

Projekt “Bioelektra – sustav za upravljanje otpadom” koji predstavlja jednu potpuno novu tehnologiju procesiranja mješovitog komunalnog, primarno kućnog otpada, predstavljen je u utorak u Mostaru.

Prezentator projekta iz hrvatske tvrtke Bioelektra koja se bavi gospodarenjem otpada Ivo Bačić rekao je kako se radi o novoj tehnologiji i u Europi i koja je prošle godine na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dobila zlatnu nagradu za jedinu tehnologiju koja u potpunosti ostvaruje princip cirkularne ekonomije, uz nula posto štetnih emisija u okoliš.

Novi princip

Ustvrdio je kako se cijeli sustav temelji na jednom potpuno novom principu koji je patentirala i razvila tvrtka “Bioelektra” iz Poljske.
– Sustav radi na principu tzv. rotor sterila, koji se svodi prvo na sterilizaciju otpada, a zatim na potpuno automatsko selektiranje u sortirnicama sa senzorima zadnje generacije koji su u stanju izdvojiti i razdvojiti svaku frakciju u kućnom otpadu. Odnosno, automatski se potpuno odvajaju plastika, staklo, pvc i polietinol te ostatci hrane i celuloze što se pretvara u biomasu, koja nema teških metala i klorida, a upotrebljiva se na razne načine, od gnojiva do određenih industrijskih proizvoda – pojasnio je Bačić.
Dodao je kako je takav pogon, koji je već u funkciji od 2014., prošao sve faze te su svi elementi provjereni.
Po riječima partnera hrvatske tvrtke Bioelektra Marina Pavelića, za implementaciju jednog takvog postrojenja trebalo bi dvanaest do osamnaest mjeseci, a to bi isključivalo bilo kakva odlagališta otpada.
Postrojenje bi bilo instalirano u montažnu zgradu na razini tri tisuće kvadrata, a cijena bi bila do 400 eura po instaliranoj toni, kazao je Pavelić.
– Kako sve smeće nakon prerade postaje sirovina, ono u okruženju stvara i nova radna mjesta za preradu plastike, metala, stakla i sl.- dodao je on.

Ispunjava EU norme

Napomenuo je i to, kako je projekt prihvatljiv jer ispunjava sve EU norme, budući se traži da se do 2035. godine 65 posto otpada ponovno iskoristi, a ovim projektom omogućena je njegova iskoristivost i do 90 posto.
– Ovakva tehnologija predstavlja određenu evoluciju u zbrinjavanju mješovitog komunalnog otpada i šteta bi bila ne iskoristiti takav projekt te napraviti jedno zajedničko ulaganje i partnerstvo, primjerice javnog i privatnog sektora – naglasio je Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, koja je bila organizator ove prezentacije.
Predstavljanju projekta nazočili su i predstavnici poduzeća u regiji koja se bave zbrinjavanjem otpada.

Upravljanje otpadom znači skupljanje, prijevoz, upotrebu i zbrinjavanje otpada, uključujući nadzor nad tim postupcima i naknadno održavanje lokacija zbrinjavanja, a obuhvaća i radnje koje poduzimaju trgovac ili posrednik.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *