U Mostaru otvorene ‘Šantićeve večeri poezije’ (FOTO)

U Parku Alekse Šantića u Mostaru u utorak su svečano otvorene ”Šantićeve večeri poezije” koje će trajati do 16. oktobra, a čiji programski sadržaji će se održavati na više lokacija u gradu.

Manifestaciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Aleksa Šantić za Mostar bio mnogo više od pjesnika, da je obilježio jedno vrijeme i proslavio ime grada.

– Aleksa Šantić je svojim pisanjem i svojim stanovištem pronosio ime ovoga grada i zbog toga mi slavimo Šantića, a slaveći njega želimo slaviti život, ljubav i sve ono što je lijepo u našem gradu – naglasio je Bešlić.

Svečanom otvaranju, uz brojne goste iz političkog, javnog i vjerskog života, prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Ona je u svom obraćanju čestitala organizatorima što su uspjeli da očuvaju najstariju pjesničku manifestaciju u regiji te kazala kako je posebno raduje što se Šantićeve večeri poezije po prvi put organizuju na području cijeloga grada.

Govoreći o Šantiću, istakla je kako je to pjesnik koji je za sva vremena ovjekovječio svoju ljubav prema Mostaru i njegovim ljudima, da zaslužuje da ga se sjećamo i da mladim ljudima govorimo o njegovom liku i djelu.

– Ono što je Šantić ostavio iza sebe nema vremenski rok trajanja jer poruke koje nose njegova djela su poruke ljubavi, tolerancije i zajedništva – ocijenila je Mahmutbegović, poručivši kako mladi moraju znati ko je bio Aleksa Šantić, koje su njegove zasluge i šta je generacijama iza sebe ostavio.

Predsjednik mostarske ”Prosvjete” Radivoje Krulj naglasio je kako se Mostar može ponositi Šantićevim večerima poezije, kazavši da Šantić ujedinjuje Mostar, ujedinjuje ljude svih vjera i nacija te svjedoči ljubav.

– Šantić je osjećao sve tuge i sve radosti svojih komšija i susjeda, i svih ljudi različitih vjera i nacija, i sabirao ih je u svome srcu u kome su umirale i vaskrsavale kao pjesme, kao pjesme koje znače bukvalno život vječni i koje su i danas svjedoci upravo budućeg života – naglasio je Krulj.

U sklopu manifestacije večeras će u Vladičanskom dvoru biti održana književna večer jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ”Sunce ovog dana – Pismo Andriću”.

Sedmodnevni program će biti nastavljen u srijedu predstavom Narodnog pozorišta Republike Srpske ”Sinovi umiru prvi” koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

Organizatori 98. po redu manifestacije “Šantićeve večeri poezije” su SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle” iz Mostara.

Ulaz na sve programe je besplatan.

2 thoughts on “U Mostaru otvorene ‘Šantićeve večeri poezije’ (FOTO)

 • listopad 11, 2017 at 2:41 pm
  Permalink

  U Aleksino vrijeme od pamtivjeka SRBI su bili vecinski narod Mostara a danas 3% Genocid 1914-1941-1991

  Reply
 • listopad 11, 2017 at 2:44 pm
  Permalink

  Fasisti muslimanski su srusili spomenik 1992. Aleksi Santicu jednom od simbola Mostara

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *