U Mostaru otvorena izložba Adina Hebiba

Izložba slika “Most kao život”, slikara Adina Hebiba, otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji “Alumini”j u Mostaru.

Izložbu čini izbor iz autorova dva ciklusa i to “Most” i “Bog ne daje križ onomu tko ga ne može nositi”, a autor u svomk rodnom Mostaru izlaže nakon punih 15 godina.

Adin Hebib jedno je od najzvučnijih imena bh. slikarstva današnjice, ekspresionist čija djela krase prestižne svjetske galerije, kao i domove nekih od najutjecajnijih državnika Europe, Azije i Amerike.

Prepoznatljiv po nadimku Slikar kojim ga je ovjenčao legendarni Davorin Popović, u Mostaru izlaže nakon velike izložbe u Skoplju (Makedonija), a nakon Galerije “Aluminij”, sa svojim djelima putuje u Zadar (Hrvatska) i u Podgoricu (Crna Gora).

– Edo Murtić mi je rekao, a mislim da je sto posto u pravu, kako je poslije 60. godine umjetnik sazreo, kako tada ima snage i hrabrosti likovno i intelektualno napraviti ono što hoće. Mislim da sam u toj etapi i zato se izdižem iz prljavštine koja nas okružuje od rata na ovamo, iz prljavštine koja nam zatvara galerije i muzeje, koja banalizira umjetnost. Zato me i toliko raduje, ali i straši, ovaj povratak Mostaru, mojim ljudima, mojemu Mostu, mojemu životnom križu – izjavio je Hebib u povodu otvaranja izložbe.

O izložbi je tijekom otvaranja govorio i akademik Josip Muselimović koji ju je ocijenio velikim kulturnim događajem u gradu Mostaru, uputivši čestitke Galeriji “Aluminij” na organizaciji.

– Ciklus nadahnut mostarskim Starim mostom i ciklus koji svoju priču crpi iz snažnih poruka svetih pisama Biblije i Kur’ana, satkanih u znamen križa koji je iskušenjem i putom iskupljenja, izvrsna je Adinova povratnička izložba u rodnomu gradu – izjavio je direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka, napomenuvši kako je iznimna čast jer je autor za izložbeni prostor odabrao Galeriju Aluminij.

Adin Hebib rođen je 1955. u Mostaru. Školovao se u Mostaru i u Beogradu (Srbija), a izobrazbu završio u Parizu (Francuska), u klasi prof. Borisa Cikalovskoga, kod kojega je specijalizirao ekspresionizam.

Dobitnikom je niza međunarodnih nagrada, s gotovo 50 priređenih samostalnih i na desetke skupnih izložbi diljem svijeta.

Pored slika, u Aluminijevoj je galeriji Mostarcima predstavljen i unikatni nakit Hebibove kćerke Mie, koji inače dizajnira u New Yorku (SAD), a koji je krasio i naslovnicu Voguea.

2 thoughts on “U Mostaru otvorena izložba Adina Hebiba

 • srpanj 14, 2017 at 12:47 am
  Permalink

  Adine ako jednom ne skocis u Tresajbu kao nekad, isto kao da nisi ni bio u Mostaru.Pozdrav od raje iz gornje Santiceve!

  Reply
 • srpanj 17, 2017 at 3:24 pm
  Permalink

  Nekada je Mostar bio slobodarski grad Alekse Santica u kojem su SRBI do GENOCIDA 1941. Bili vecinski narod a danas Fasisti vladaju u okupiranom Mostaru

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!