U Mostaru otvoren Šesti kongres anestetičara (FOTO)

Šesti kongres anestetičara s međunarodnim sudjelovanjem otvoren je u petak u Mostaru, u organizaciji Udruženja anestetičara medicinskih sestara/tehničara, intenzivne terapije, reanimacije, urgentne medicine i transfuzije u BiH – PULS.

Na skupu, koji će trajati do 23. septembra, sudjelovat će preko 320 učesnika, među kojima i eminentni stručnjaci iz BiH, zemalja regije, te Francuske i Švedske.

Po riječima predsjednika Udruženja PULS u BiH Mevludina Babajića, tokom kongresa bit će prezentirano 90 stručnih radova iz oblasti anestezije, reanimacije, intenzivne njege, terapije bola, urgentne medicine i transfuzije.

Poseban fokus na ovogodišnjem kongresu, ističe Babajić, bit će na problemu nepriznavanja koeficijenata specijalizanata anestetičara i intenzivista, s kojim se suočavaju specijalizanti te struke ne samo u BiH, nego i u zemljama regije.

Doktorica medicinskih nauka iz Švedske Vedrana Vejzović kazala je kako je specijalizacija sestara/tehničara u Švedskoj jako važna te da se jako puno radi na tome.

– Kao što imaju specijalizaciju imaju i magistarski rad te odmah dobiju naziv magistra i automatski im je i plaća povećana za 250 eura – kazala je Vejzović.

Istakla je kako je održavanje kongresa jako važno za razmjenu iskustva, dodavši kako na taj način postaju spremniji da razmišljaju i o drugim solucijama, a ne samo o onoj koja je kod njih prisutna.

Po riječima prof. dr. Gordane Panova iz Makedonije, u toj zemlji također postoji sestrinski studij i do sada je odškolovano već sedam generacija specijalizanata za anesteziju i reanimaciju i njima su koeficijenti, također, priznati.

– Ministarstva i vlasti moraju znati da se i sestre moraju educirati i obrazovati te da se to adekvatno i nagradi – poručila je dr. Panova.

[envira-gallery id=”89329″]

Prema najavama organizatora, kongresu će prisustvovati mnogi stručnjaci i predstavnici udruženja iz te oblasti, a među njima i predsjednik Svjetske federacije medicinskih sestara i tehničara (IFNA) Pascal Rod te predsjednica IFNA-e za Balkan Zorica Kardoš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *