U Mostaru obilježen Svjetski dan dijabetesa

U Mostaru su povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa građani imali priliku besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi. Obzirom da je upriličen niz aktivnosti s ciljem jačanja borbe u prevenciji i liječenju oboljelih od te bolesti, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije organizirao je promotivno-preventivnu kampanju tijekom koje je bilo riječi o pitanjima koja su iznimno važna za šećernu bolest, kao i o stalnim aktivnostima koje se provode kako bi se osnažila borba u prevenciji i liječenju oboljelih od te bolesti.

Nagli porast oboljelih

Voditelj Služba za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a, specijalist i epidemiolog Erdin Alajbegović rekao je kako je dijabetes tihi ubojica, on nikad ne nastupa naglo već se polagano razvija i uništava.
”Najčešći uzroci dijabetesa su genetska predispozicija, neodgovarajuća prehrana i smanjena tjelesna aktivnost. U posljednje vrijeme zamijećen je nagli porast broja oboljelih žena. Također, došlo je do porasta broja gestacijskog dijabetesa kod žena u trudnoći, tako da svaka sedma trudnoća završava s gestacijskim dijabetesom, od čega svaka druga na kraju završi s trajnim dijabetesom mellitus tipa 2”, upozorio je Alajbegović.

On je rekao kako Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a nema točan podataka o broju oboljelih od dijabetesa u HNŽ-u.

”Informatizacija koja je provedena u zdravstvenim ustanovama nije uključila Zavod za javno zdravstvo. Podaci koji se prikupljaju o broju oboljelih akumuliraju se u Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a koji te podatke koristiti za neke svoje potrebe”, kazao je Alajbegović.

”Žene i dijabetes”

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa posvetiti ženama i on se ove godine obilježava pod motom ”Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”.

”Doktori koji prate trudnoće trebaju skrenuti pažnju na važnost tjelesne aktivnosti i prehrane, jer odgovarajućom tjelesnom aktivnošću i prehranom može se do 50 posto smanjiti rizik od pojave gestacijskog dijabetesa”, poručio je Alajbegović.

Svjetski dan dijabetesa – World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom svijeta 14. studenoga. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Međunarodna dijabetološka federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti diljem svijeta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *