U Ljubuškom su nastale priče zanimljive za ekranizaciju

LJUBUŠKI – Besplatna projekcija nagrađenih filmova iz ovogodišnjeg Viva film festivala upriličena je u petak u gradskom parku u Ljubuškom.

Za ovaj kulturni događaj bio je zadužen Odjel društvenih djelatnosti Općine Ljubuški u suradnji s Udrugom Viva iz Sarajeva.

Dokumentarac „Probudi se“

Publika  je pod vedrim nebom imala prigodu vidjeti zanimljive filmske priče iz Španjolske, Švicarske, Iraka, Brazila, Australije… Posebnu pozornost izazvao je film „Probudi se“ mladog ljubuškog gimnazijalca Frana Zelića, koji je za svoj trud i rad protekle godine nagrađen drugim mjestom u kategoriji filmovi mladih. Riječ je, naime, o ekološko – psihološkom kratkom dokumentarnom filmu u trajanju od pet minuta, koji ima određenu poruku o potrebi očuvanja prirode i pasivnosti društva vezanoj uz taj problem današnjice.

Uoči prikazivanja filmova, nazočnima se obratio umjetnički direktor Viva festivala Ratko Orozović, kazavši tom prigodom kako Ljubuški za njega ima jednu posebnu draž, da je u ovom kraju uvijek nalazio ljude i priče zanimljive za ekranizaciju.

„Ovaj festival je zamišljen da, na neki način, poveže religiju, ekologiju i turizam, a što je najbitnije ovaj festival je uveo kategoriju – omladinski film. Vaš mladi sugrađanin je dobio nagradu prošle godine na našem festivalu, stoga me raduje što vidim mladu publiku, jer vi ste oni koji ćete sutra snimati filmove sa svojom kamerom,  aparatom, svojim srcem i dušom. S kamerom koja je protekle godine stigla u vaš grad, mladi su napravili još jedan zanimljiv film, i to nam je izuzetno drago “, kazao je Orozović, inače poznat kao filmski i kazališni režiser.

Uspješne filmske radionice

Podsjetimo, u ožujku su u Ljubuškom održane Viva filmske radionice. Uz puno novih saznanja o režiji, pisanju scenarija, snimanju i montaži filma, nastao je dokumentarac pod nazivom „Žuti balon“.

Da su ljubuški srednjoškolci napravili dobar posao, tada je za naš list potvrdio Saša Naprta,  izvršni producent Viva festivala i filmskih radionica.

„Suradnja s ljubuškim srednjoškolcima je izuzetno dobra. Tu smo se već nekako udomaćili i zajedno s njima stekli nova iskustva. Pokazali su se u zaista dobrom svjetlu, stoga  im želim svu sreću da na predstojećem festivalu, jednako kao i protekle godine, osvoje još jednu vrijednu nagradu“, poručio je Naprta.

Piše: Antonela Marinović Musa dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!