U ime demokracije

Dvije su godine protekle od tada. Sada kada ulazimo u treću godinu otkako je naš narod snažno stao u zaštitu demokratije, država Republika Turska nastavlja odlučno koračati prema demokraciji, stabilnosti i ekonomskom razvoju.

U povijesti svake zemlje, postoje događaji koji su prekretnice, koji bespovratno određuju budući put tih naroda. Jedna od najznačajnijih prekretnica u gotovo stogodišnjoj povijesti Republike Turske desila se 15.srpnja 2016. godine kada je u jednoj bezočnoj i krvavoj terorističkoj akciji pokušan državni udar. Dvije su godine protekle od tada. Sada kada ulazimo u treću godinu otkako je naš narod snažno stao u zaštitu demokratije, država Republika Turska nastavlja odlučno koračati prema demokraciji, stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Ovako snažno suprotstavljanje Turske pokušaju državnog udara, koji je, neovisno od drugih faktora, sam po sebi veoma traumatičan, predstavlja uspijeh tradicije jedne institucionalizirane demokracije. Suprotstavljanje cjelokupnog turskog naroda ovom krvavom antidemokratskom pokušaju udara primjer je bez premca tradicije demokracije naše zemlje i razine demokratske svijesti našeg naroda. Danas naša zemlja svoju najveću snagu crpi upravo iz demokracije.

Zahvaljujući odlučnosti našeg naroda i državnim mjerama u periodu koji je uslijedio, Turska je uspješno položila ovaj ispit. Međutim, teroristička organizacija Fethullaha Gülena (FETÖ), za koju je sudski dokazano da je organizator gnusnog pokušaja državnog udara, nažalost, nastavlja svoje aktivno djelovanje u mnogim zemljama svijeta. Fethullah Gülen koji je, pod krinkom vjerskog učenjaka, razvio specifičan sistem vjerovanja, gradio je tokom gotovo 40 godina svoju organizaciju s osnovnim ciljem da preuzme našu državu. Ove teroristička organizacija djeluje u mnogim zemljama svijeta u gotovo svim oblastima, počev od obrazovanja, i naša nacionalna i globalna borba protiv nje se uspješno vodi u okviru zakona.

Mi ćemo nastaviti upozoravati na FETÖ sve prijateljske zemlje u kojima ova organizacija djeluje pod raznim krinkama i, u duhu prijateljstva i međunarodne suradnje u borbi protiv terorizma, sarađivati sa njima u ovoj oblasti. Jasno je da je suradnja među dvjema zemljama nakraći put da se ova podmukla organizacija onemogući. Naša bliska suradnja u ovoj oblasti će se i u budućnosti nastaviti.

Naš narod je danas odlučniji nego ikad da svoju teško stečenu nezavisnost i demokraciju povede u budućnost. Naš narod koji je snažno stao u obranu svoje demokracije, s nadom gleda u budućnost. Naša država, sa njenim snažnim institucijama, nastavlja biti garant mira u regionu i u svijetu. Naša zemlja koja ima snagu i opremljenost da se nosi sa svim mogućim preprekama, nastaviće svoju odlučnu borbu protiv terorizma.

Piše: Haldun Koç, veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *