U HNŽ-u educirano osam obitelji koje mogu biti udomitelji (FOTO)

“Promocija udomiteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljske skrbi” naziv je okruglog stola koji je danas, u organizaciji UNICEF-a BiH, održan u Američkom kutku u Mostaru.

Po riječima pomoćnice ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Janje Milinković, primjena Zakona o udomiteljstvu u FBiH počinje 15. ožujka, a na području HNŽ-a educirano je osam obitelji koje mogu biti udomitelji.

Milinković je tom prigodom pozvala sve obitelji koje žele biti udomitelji djeci bez roditeljske skrbi ili djece u riziku od razdvajanja od obitelji da se prijave najbližem centru za socijalni rad te informiraju o tome kako mogu postati udomitelji.

Kazala je kako Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira edukacije za udomitelje koje će provoditi i u ovoj godini, dodavši kako se udomiteljstvom ne može baviti nitko tko nije prošao tu edukaciju.

– Započeli smo i projekt transformacije dječjeg doma gdje razvijamo nove servise, a otvorit ćemo i dom za majku i dijete, odnosno za molodobne trudnice s djetetom do 6 mjeseci gdje želimo pomoći malodobim trudnicama da prevaziđu poteškoće odgoja – kazala je Milinković.

Naglasila je kako je cilj udomiteljstva i transformacije da dijete odrasta u ubitelji.

– Naš cilj u budućnosti je da pružimo potporu biloškim obiteljima u svakom smislu, da im damo stručnu potporu, da im pomognemo u pevazilaženju poteškoća, eventualno na pronalasku poslova kako bi ih ojačali te ekonomski osnažili i kako bi njihovu djecu koja su iz bilo kog razloga trenutno u domu ili u nekoj drugoj udomiteljskoj obitelji vratili u njihovu biološku obitelj – zaključila je Milinković.

Okrugli stol je održan u okviru programa “Transformacija institucija za zbrinjavanje i sprečavanje razdvajanja obitelji”, koji se provodi pod pokroviteljstvom UNICEF-a i kroz koji UNICEF nastoji doprinijeti povećanju broja djece u udomiteljstvu i poboljšanju uvjeta i standarda udomiteljskih obitelji kao preduvjeta za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljske skrbi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *