Za upise u srednje škole nelogični kriteriji i hiperinflacija odlikaša

Roditelji od Ministarstva traže da se točno odrede koja natjecanja se boduju za upise u srednje škole kako djecu ne bi  izlagale nepotrebnom stresu i pripremama za natjecanja koja se nigdje ne vrednuju

MOSTAR – Roditelje djece na području Hercegovačko-neretvanske županije ponovo su upozorili nadležno Ministarstvo na niz nelogičnosti prilikom vrednovanja uspjeha njihove djece pri upisu učenika u srednje škole.

Nepravedni kriteriji

Primjedbe se odnose, kako se tvrdi, na čudne i nepravedne kriterije prilikom bodovanja djece , ali i hiperinflaciju odlikaša pri upisu u srednje škole.

” Iako je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ donijelo kriterije za upis u srednje škole, tih kriterija se nisu sve škole pridržavale. Naime, bodovi dobiveni na osnovu natjecanja nisu jasno definirani, tako da ne znamo šta spada u umjetnička natjecanja, a šta u sportska, itd. Apsurdno je da npr. državna natjecanja iz matematike koja organizira Udruga matematičara Ruđer Bošković i natjecanja Glazbene škole se ne boduju, a određena sportska natjecanja kao ekipni sport se boduju“, kaže se u obraćanju ‘Udruge roditelja Naša djeca 2014’, upućenom Ministarstvu.

Roditelji od Ministarstva traže da se točno odrede koja natjecanja se boduju za upise u srednje škole kako djecu ne bi  izlagale nepotrebnom stresu i pripremama za natjecanja koja se nigdje ne vrednuju.

Hiperinflacija odlikaša

Drugi problem na koji  roditelji  ukazuju  jeste hiperinflacija odlikaša pri upisu u srednje škole. Kako tvrde, zbog te pojave ‘postalo je nemoguće napraviti normalnu selekciju’.
Iz ove udruge kažu da, iako je je Pravilnik o ocjenjivanju propisao usklađivanje ocjenjivanja, ono nije provedeno ni usklađeno.
„Rangiranje na temelju ocjena iz osnovne škole je neprecizno i nepravedno iz jednostavnog razloga što u različitim školama vladaju različiti kriteriji. Razlike su drastične“, tvrde nezadovoljni roditelji, te pitaju nadležne zašto savjetnici iz Ministarstva ne reagiraju barem na najveće ekstreme?

Iz ove udruge roditelja, dok očekuju odgovor iz Ministarstva, izražavaju nadu  kako će postojati razumijevanja za njihovo nezadovoljstvo te kako će biti poduzete potrebne mjere kojima će se djeci i roditeljima vratiti nada u pravičan obrazovni sustav u HNŽ-u. G.S.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *