U Francuskoj prosvjedovalo 125.000 ljudi, uhićeno 1385 osoba

Oko 125.000 prosvjednika prodefiliralo je u subotu francuskim gradovima, četvrtoga vikenda okupljanja Žutih prsluka, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova, dodavši i da je privedeno 1385 osoba.

“U trenutku dok vam se obraćam, 1385 osoba je privedeno, no taj će se broj vjerojatno povećati. U pritvoru ih je zadržano 975, no i taj bi broj na kraju mogao biti veći”, kazao je.

“Privođenju smo pribjegli nakon eskalacije nasilja”, kazao je Castaner, izrazivši zadovoljstvo zbog promjena u strategiji djelovanja snaga sigurnosti.

Istaknuo je da je upravo to pridonijelo prekidu dinamike djelovanja nasilnika.

Samo u glavnome gradu policija je danas privela 920 osoba, a 619 ih je zadržano u pritvoru.

Castaner je izvijestio i o 118 ozlijeđenih među prosvjednicima te 17 među pripadnicima snaga reda.

Samo u Parizu bilo je 8000 policajaca s 12 oklopnih vozila, a u cijeloj Francuskoj su vlasti na ulice poslale gotovo 90.000 policajaca. U centru Pariza bilo je oko 8000 prosvjednika.

Francuski policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su u subotu u Parizu desetke kanistara suzavca na pripadnike Žutih prsluka.

Prosvjedi su se proširili i na Belgiju, gdje su prosvjednici bacali boce i metalne šipke na policiju, a snage sigurnosti su uzvratile vodenim topovima i suzavcem.

Belgijska policija uhitila je više od 400 ljudi, nakon što su demonstranti takozvanih “Žutih prsluka”, inspiriranih pobunama u Francuskoj, pokušali da se probiju do sjedišta EU i belgijske Vlade u Briselu.

Belgijanci su izrazili nezadovoljstvo zbog troškova života, a tražili su i smjenu Vlade koalicije desnog centra, šest mjeseci pred izbore u zemlji.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *