U čije ime ministar Kasipović zagovara i najavljuje nekakav Viši sud BiH!?

SDS i Savez za promjene neće dozvoliti formiranje novog suda na razini BiH što je u ponedjeljak, nakon runde strukturiranog dijaloga, najavio ministar pravde RS-a Anton Kasipović. “Ne znamo odakle pravo ministru Kasipoviću, u čije ime zagovara i najavljuje nekakav Viši sud BiH!? U ime naroda i RS-a sigurno ne! Za takvo što suglasnost mora dati Narodna skupština RS-a i to dvotrećinskom većinom jer je riječ o prijenosu nadležnosti, što SDS i članice Saveza za promjene nikada neće podržati jer nismo podržali niti smo glasali za osnivanje Tužiteljstva BiH, Suda BiH i VSTV-a BiH“, stoji u reagiranju koje potpisuje potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Uz podsjetnik da je, kada je nakaradno pravosuđe na razini BiH, po načelu ‘kadija te tuži – kadija ti sudi’, oslobodilo Nasera Orića, predsjednik RS-a Milorad Dodik 9. rujna 2017. ustvrdio da rad Tužiteljstva BiH i Suda BiH treba suspendirati na prostoru RS-a i anjavio da će on uskoro izaći s konkretnim prijedlozima, iz SDS-a pitaju je li osnivanje Višeg suda najavljeni Dodikov konkretan prijedlog, koja je institucija RS-a dala suglasnost za takvo što i zašto sada Dodik ne raspiše referendum i ne pita narod želi li Viši sud BiH.

S tim u svezi, SDS ocjenjuje da se Dodik i njegov ministar pravde rugaju građanima RS-a koji su na referendumu 2014. rekli ‘NE’ pravosuđu na razini BiH jer danas, suprotno stavu građana, žele formirati novi sud. “Nemam dileme da je ovo Dodikov ustupak Sarajevu na štetu RS-a i protivno volji srpskog naroda ne bi li se umilio strancima i dobio bošnjačke glasove budući da srpske gubi rapidnom brzinom. Očito da Dodik želi pokazati Sarajevu da je spreman graditi BiH i kao prvi korak im nudi Viši sud BiH“, dodaje se u priopćenju te zaključuje da će ovogodišnji opći izbori biti i referendum naroda s pitanjem ‘podržavate li osnivanje Višeg suda BiH?’. Oni koji podržavaju, zaokružit će Dodika i Cvijanović, a ostali Ivanića i Govedaricu kao ljude koji će raditi ono što narod od njih želi, zaključuje se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *