U Brusa bezistanu izložba ‘Sarajke na platnima bh. slikara’

Muzej Sarajeva ugostit će u četvrtak, 17. januara, izložbu radova autorice Indire Kučuk-Sorguč nazvanu “Sarajke na platnima bh. slikara” kojom će ova kulturna institucija otvoriti godinu u kojoj obilježava 70. godišnjicu od osnivanja.

Izložba je koncipirana tako da kroz različite likovne forme i stilove u portretskom izrazu prezentira žene – stanovnice Sarajeva, koje su birale i živjele Sarajevo, a zovu se Rahela, Una, Joka, Jovanka, Elma, Adela, Milka, Staka, Nada, Mica, Fajdinica, Zlatka, Djevojka, Sarajka, Milica i Maša.

Ova izložba predstavlja izdvojeni segment znanstveno-istraživačke radnje iz antropologije u kojoj autorica Kučuk-Sorguč proučava evolucijsku prošlost stanovništva od razine genetike do razine kulture s posebnim akcentom na sarajevske žene, predvoditeljice emancipacije od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Na izložbi će biti predstavljena 33 umjetnička djela 22 autora koja su već odavno ušla u anale bosanskohercegovačke likovne umjetnosti, a između ostalih tu su djela Romana Petrovića, Gabrijela Jurkića, Mersada Berbera, Maria Mikulića, Đoke Mazalića i Ismeta Mujezinovića, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *