U Bradini kod Konjica obilježeno stradanje srpskih civila

Polaganjem cvijeća i služenjem liturgije u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, u Bradini kod Konjica u petak je obilježeno 26 godina od stradanja srpskih civila.

Obilježavanju ovoga zločina je, uz preživjele članove obitelji i brojna izaslanstva, nazočio i visoki predstavnik Valentin Inzko koji je, nakon službe, izjavio da su nevine civilne žrtve i memorijalne službe kao što je ova na Bradini svima velika opomena da se ne zaboravi i ne dopustimo da se slični zločini ikada više ponove.

“Nevine žrtve iznad svega zaslužuju pravdu i dostojanstven pokop. Njihove obitelji zaslužuju naći konačan smiraj za svoje osobne tragedije. Ogorčenost i strah u ovoj zemlji se moraju poraziti. To se jedino može postići poštivanjem svih nevinih žrtava i čineći sve što je u našoj moći da stvorimo bolju budućnost za njihove obitelji. Iako je bolno prisjećati se zločina u prilikama kao što je ova, priznanje zločina i žrtava, te zadovoljenje pravde i, prije svega, istine, imaju krucijalno značenje za neometan pogled u budućnost”, izjavio je on.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a, naveo je da je 25. svibnja 1992. u Bradini stradalo 40 osoba, da su posmrtni ostaci 22 osobe ekshumirani iz jedne grobnice, ostatak s drugih lokacija, dok se pet osoba još uvijek vodi kao nestalo. Mitrović je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH izjavio da nema povjerenja u Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, tj. u rad Tužiteljstva BiH, da donese pravdu za žrtve zločine u Bradini.

“Očito da nam je Tužiteljstvo totalno inertno i ispolitizirano. Vjerovatno su sve tri nacionalne strane nezadovoljne, ali ja govorim ispred ove moje”, rekao je Mitrović.

Sud BiH je u travnju 2018. potvrdio optužnicu protiv Zdenka Grbavca i Željka Šimunovića, optuženih da su, kao pripadnici HVO-a, od polovine svibnja 1992. do početka svibnja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području Konjica. Početkom ožujka je, pak, potvrđena optužnica protiv Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića te Senadina Ćibe, koje optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica ubistvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

3 thoughts on “U Bradini kod Konjica obilježeno stradanje srpskih civila

 • svibanj 25, 2018 at 10:21 pm
  Permalink

  To sto su po tradiciji isti klali SRBE ali sto u tzv Bih zajednicka ravnopravna drzava nisu odgovarali💀❓

  Reply
 • svibanj 25, 2018 at 10:23 pm
  Permalink

  Smrt FASISTICKOJ Nato drzavi BIH!!💀

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *