U BiH ima popriličan broj neakreditiranih visokoškolskih ustanova

Krajnje je vrijeme da se uključe sva sveučilišta u vođenje politike kada je riječ o visokom obrazovanju u BiH a time i u neka društvena zbivanja ne samo iz oblasti obrazovanja nego ukupna, kulturna, društvena, ekonomska s ciljem bržeg prilagođavanja i ulaska BiH u EU i euroatlantske integracije, kazao je Halilović

SARAJEVO – Visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini već godinama vapi za promjenama i modernizaciji kako bi smo išli u korak za Europom i svijetom te kako bi kadrovi koji okončaju studije bili konkurentni na tržištu rada. Međutim, zbog kompliciranog ustroja, nejasnih “pravila igre”, velikog političkog utjecaja te nevoljkosti za promjene do poboljšanja nikada do dan danas nije došlo. Tema poboljšanja u visokom obrazovanja bila je i na jučerašnjem okruglom stolu u organizaciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete (HEA) pod nazivom “(Re)akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH – izazovi i prilike”. Na skup su pozvana sva sveučilišta, javni i privatni, a po riječima direktora HEA-e Envera Halilovića to je prvi put u BiH da su zajedno za istim stolom predstavnici javnih i privatnih sveučilišta.

– Krajnje je vrijeme da se uključe sva sveučilišta u vođenje politike kada je riječ o visokom obrazovanju u BiH a time i u neka društvena zbivanja ne samo iz oblasti obrazovanja nego ukupna, kulturna, društvena, ekonomska s ciljem bržeg prilagođavanja i ulaska BiH u EU i euroatlantske integracije, kazao je Halilović, prenosi Fena.

MN: Neusklađenost propisa

Istaknuo je kako je BiH politički i pravno složena država sa mnogo pravnih sustava u oblasti visokog obrazovanja. Pojašnjava kako entiteti i županije imaju pravo donošenja zakona o obrazovanju, uključujući i visoko obrazovanje i u pogledu pravne regulative imamo neujednačenu regulativu.

– To je ključni problem u kojem se nalazi visoko obrazovanje i u tom pogledu normalizacija je nužna, rekao je Halilović. Nadalje, tvrdi kako je visoko obrazovanje ušlo u tranzicijsko razdoblje kojem se, s obzirom na tržišnu ekonomiju, pristupa sa nedovoljno plana i strateškim opredjeljenjem te da svaka administrativna jedinica rješava pitanje visokog obrazovanja na svoj način. Naglašava kako nam je posebno značajno, s obzirom na postojanje europskih standarda u oblasti visokog obrazovanja, dokument koji nam daje mogućnost harmoniziranja visokog obrazovanja i jedinstvene ocjene kvalitete visokog obrazovanja na razini BiH. Činjenica je, kaže, kako su europski standardi smjernice za osiguranje kvaliteta u dobroj mjeri već započeti kroz prvu akreditaciju ali novi standardi zahtijevaju novu implementaciju i promjene propisa po kojima se vrši akreditacija.

– U BiH je 27 visokoškolskih ustanova akreditirano, nekoliko ustanova je u procesu akreditacije, a neke su u postupku reakreditacije. Neke akreditacije vrijede četiri, neke pet godina. Kada je riječ o neakreditiranim visokoškolskim ustanovama njih ima popriličan broj. Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju je predviđeno da se ustanovama koje nemaju akreditaciju zabranjuje izdavanje akademskih titula i bilo kakvih dokumenata. To županijski i entitetski inspekcijski organi ne čine, ne poduzimaju nikakve mjere, navodi Halilović.

Dijalog i kompromisi

Ono što je važno u svemu ovome dodati jeste kako u zemlji poput BiH u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali obrazovanje jednostavno niti ne može biti centralizirano, nego je logično da je na nižim razinama vlasti. Međutim, to ni u kom slučaju ne isključuju nužnost dijaloga i kompromisa kada je u pitanju usklađenost određenih propisa koje od naše zemlje traže i međunarodne institucije kako bi smo ispunili sve potrebe uvjete. Bez toga i ukoliko ne bude sluha za to, visoko obrazovanje u BiH će samo tonuti sve dublje i dublje, naše diplome neće vrijediti u EU… U svemu tome najdeblji kraj će izvući studenti kojih je ionako iz godine u godinu sve manje i manje, a zemlja kojoj vlastiti građani nisu najvažniji resurs nema nikakvu šansu za uspjeh.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *