U Ahmićima izgubila 48 članova obitelji

Enisa Ahmić – Mulić je u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje obitelji.

“Ovdje na ovoj slici nalazi se moj rahmetli amidža, strina, beba od tri mjeseca, dijete od sedam godina… Oni su izgorjeli 16. aprila 1993. godine, a koje smo naknadno pomoću UNPROFOR-a pronašli. Dvoje odraslih su stavili u jednu vreću, dvoje djece u drugu i tako su prevezeni u Vitez gdje su ih naši ljudi preuzeli i pokopali”, kaže Enisa za N1.

Kako navodi, 2005. godine ekshumirani su. Međutim, još nikad nisu pronađena tijela njene strine i još dvoje djece.

“12 punih godina boli i tuge, borbe da se pronađu. Uspjeli smo još pronaći Elvisa, dijete od sedam godina”, poručuje Enisa.

Tog 16. aprila izgubila je 48 članova porodice.

“U Ahmićima nema porodice da nije izgubila nekoga, nema porodice koja je na okupu, koja nije uplakana. Ja ne tražim odgovorne za njihovu smrt već samo kost da ih dosljedno pokopam, da obavim dženazu, da mogu proučiti fatihu. Svjesno se radi o prikrivanju zločina. Ovdje nije bilo armije, nije bilo borbenih linija, bili su samo civili, žene, starci…”, poručuje.

Enisa je bila svjedokinja na suđenju Zoranu, Mirjanu i Vlatku Kupreškiću u Haagu.

“Nećemo dočekati da svi budu iza rešetaka. ovdje se radi o kompenzacijama i koalicijama. Sve nauštrb jadnih porodica”, poručila je Enisa u razgovoru za N1.

Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja 16. april Ahmići, poručio je danas da se ništa nije promijenilo od prošle godine.

Od prošle godine nije se ništa promijenilo unatoč apelu i molbi upućenim našim komšijama da nam pomognu da pronađemo naše najmilije. Poslije prošlogodišnjeg obilježavanje imali smo jednu identifikaciju u Gradskoj mrtvačnici u Visokom. Međutim, nismo dobili nijednu informaciju od naših komšija iako smo ih molili i preklinjali, postavili jumbo plakat, što smo učinili i ove godine, kako bismo probudili svijest u njima“, naveo je Kermo u izjavi za N1.

Na današnji dan, na katolički praznik Uskrs, molimo ih ako imaju imalo svijesti – ljudske, kršćanske – da nam pomognu, da nam barem kažu gdje su naši najmiliji ukopani“, naglasio je predsjednik Udruženja 16. april Ahmići.

Istakao je i kako nisu zadovoljni presudama o izvršenom zločinu u Ahmićima jer, kako je kazao, dva direktna izvršioca nisu mogli pobiti Ahmiće.

Do sad su uglavnom odgovarali naredbodavci, šta je sa ostalim direktnim izvršiocima“, rekao je Kermo za N1.

Izvor: N1.

 

One thought on “U Ahmićima izgubila 48 članova obitelji

  • travanj 16, 2017 at 6:36 pm
    Permalink

    Zalosno nemam rijeci

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *