U 30 općina sumnja u nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko promatranje izbora u BiH, je na današnjoj Press konferenciji u Bijeljini predstavila nalaze dugoročnog promatranja Općih izbora 2018 za prvih osam tjedana izvještavanja te izvještaj o dosadašnjem toku izborne kampanje.

Dugoročni promatrači/ce Koalicije ‘’Pod lupom’’ koji su na terenu već od 15. jula, do 17. septembra zabilježili su rekordan broj izbornih nepravilnosti. U posljednje vrijeme primjećen je veći broj slučajeva zloupotrebe ličnih podataka građana/ki, najčešće u svrhu glasanja poštom. Koalicija poziva sve građane i građanke BiH, bez obzira na to da li imaju prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) provjere gdje su registrirani za glasanje na linku: https://bit.ly/2rEodRf.
CIK BiH je upoznata sa ovim slučajevima te će iste proslijediti nadležnom tužiteljstvu s obzirom na to da je navedena aktivnost krivično djelo.

”Pozdravljamo jučerašnju odluku Centralne izborne komisije da javno objavi imena i prezimena birača koji su se prijavili za glasanje putem pošte, sa zaštitom ličnih podataka. Nažalost, ti podaci neće biti objedinjeni i javno objavljeni u elektronskom obliku, već će biti javno istaknuti na oglasnim pločama u lokalnim centrima za birački spisak” – rekla je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije ”Pod lupom”.

Promatrači/ce su evidentirali 33 slučaja zloupotrebe javnih resursa u svrhu kampanje. Tako su u Republici Srpskoj povećane plate u javnom sektoru, povećane penzije, davana jednokratna pomoć penzionerima, te smanjena poreska osnovica za obračun plata čime su svim radnicima u RS plaže povećane za oko 30 KM u odnosu na prosječnu platu. Zloupotrebljavani su javni resursi javnih kompanija „Hidroelektrane na Trebišnjici“ i „Putevi RS“, vršeno stranačko zapošljavanje pripravnika u javna preduzeća, te održavani politički događaji u školama. Zabilježeno je i stranačko zapošljavanje kadrova na državnom nivou BiH te u pojedinim županijama u Federaciji BiH, kao i svečano otvaranje nedovršenih infrastrukturnih projekata.

Kako se bliži izborni dan tako raste i broj zabilježenih slučajeva pritisaka na birače kako u javnim tako i u privatnim kompanijama. Nuđenje novca i drugih protuusluga za glas, prijetnje otkazima, davanje poklona i obećavanje zaposlenja nakon izbora su postali svakodnevnica građana BiH. Vršeni su nedozvoljeni pritisci na zaposlene u Novoj banci, Vodovodu, Kliničkom centru i Kazneno-popravnom zavodu u Banjoj Luci, na zaposlene u privatnoj kompaniji u vlasništvu kandidata na izborima u Gradišci, na zaposlenike javnih institucija u Banovićima i Srebreniku, te nuđenje novca za glas u Brezi, Domaljevcu-Šamcu, Goraždu, Istočnoj Ilidži, Foči u FBiH, Starom Gradu u Sarajevu, Višegradu i Zvorniku.

”Mi želimo ohrabriti građane da ovakve slučajeve prijave a nadležne organe pozivamo da rade svoj posao, da zaštite građane i građanke BiH i da im omoguće da na izborni dan izraze svoju volju slobodno, bez pritisaka” – poručili su iz Koalicije.

U 30 općina izražena je sumnja u nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima. U 85 općina, dogodile su se izmjene u članstvu u biračkim odborima, a u 26 općina nisu javno objavljena imena članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu, iako je to obaveza lokalnih izbornih komisija.

Iz ove organizacije podsjećaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *