Tužiteljstvo traži novo suđenje za zločine na području Prijedora

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da Apelacijsko vijeće ukine presudu kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Prijedora u lipnju 1992. godine.

Tužiteljstvo je izjavilo žalbu na prvostupanjsku presudu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Predloženo je da Apelacijsko vijeće ukine presudu i odredi novo suđenje, nakon kojeg bi optužene proglasilo krivima.

Obrane su predložile da se žalba Tužiteljstva odbije kao neosnovana, a da se prvostupanjska presuda potvrdi.

Odvjetnik optuženog Krupljanina Radovan Stanić je naglasio da su učinjene povrede na štetu optuženih, ali da je konačna odluka Suda “ispravila te nepravilnosti”, javio je BIRN BiH.

Sud BiH je u srpnju ove godine zbog nedostatka dokaza nepravosnažno oslobodio Vlasenka, Končara i Krupljanina, koje optužnica Tužiteljstva BiH tereti da su u naselju Barakovac ubili Rajifu Memić i njenu majku Radifu Kurtović.

Prema optužnici, oni su, zajedno s grupom vojnika, tokom istog mjeseca u naselju Barakovac, pucajući iz vatrenog oružja, ubili Hasana i Himu Ahmetćehajić te Himzu Velića, a u zaseoku Kalata ubili su Ebila Mandžukića i Safeta Muratćehajića. Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. godine odveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović. Sudsko vijeće odbilo je ovu optužbu za Vlasenka, uz obrazloženje da je on za isto kazneno djelo pravosnažno oslobođen u drugom predmetu koji se vodio pred ovim sudom, te da mu se ne može suditi dva puta za isto djelo. Sud BiH je 2017. godine, u tom drugom predmetu, pravosnažno oslobodio Radeta Vlasenka i Dragu Končara optužbi da su 1992. počinili zločin protiv čovječnosti na području Prijedora. Odluku o žalbi Sudsko vijeće će donijeti naknadno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *