Trumpovi komentari rasistički i sramni

Predsjednik SAD-a Donald Trump zanio se na sastanku s parlamentarcima u Bijeloj kući o imigraciji nazvavši, po Washington Postu, nekoliko afričkih nacija kao i Haiti “vuko…bine od zemalja”. Republikanski milijarder primio je u Ovalnom uredu nekoliko senatora, među kojima republikanca Lindseyja Grahama i demokrata Richarda Durbina, kako bi razgovarao o planu ograničenja obiteljskog okupljana i pristupa lutriji za zelenu kartu. U zamjenu, sporazum bi omogućio da se izbjegne protjerivanje tisuća mladih koji često dolaze kao djeca u SAD. “Zašto sve te osobe iz vukojebina od zemalja dolaze ovdje?” upitao je predsjednik Trump u razgovorima, po dnevniku koji citira nekoliko neimenovanih izvora, prenosi Hina. P

o njima, Trump je aludirao na afričke zemlje kao i Haiti i Salvador, objasnivši da bi SAD trebao prihvaćati državljane iz Norveške čiju je premijerku susreo dan ranije. “Zašto nam treba više Haićana?” upitao je predsjednik, prema dnevniku. New York Times koji izvješćuje o istim riječima predsjednika, citirajući neidentificirane sudionike sastanka, pisao je u lipnju da je Donald Trump kazao na jednom drugom sastanku o imigraciji da “svi Haićani imaju sidu”. Bijela kuća je to demantirala.

Ured visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za ljudska prava ocijenio je kao “rasističke” navodne komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa o migrantima iz Haitija i afričkih zemalja.

“Ako se potvrdi, to su šokantni i sramni komentari predsjednika SAD-a”, rekao je glasnogovornik UNHCR-a Rupert Colville, nakon što je Trump navodno koristio vulgarni rječnik govoreći o Haitiju i afričkim zemljama.

Trump je u četvrtak navodno upitao zašto bi SAD želio primiti migrante iz Haitija i afričkih zemalja, od koje je neke nazvao “vuko…binama”, prenio je Reuters, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata s komentarima.

BBC navodi da Bijela kuća nije pokušala negirati te komentare.

“Nema druge riječi koja se može upotrijebiti osim ‘rasista’. Ne možete odbaciti čitave zemlje i kontinente kao ‘vuko…bine’, čije čitavo stanovništvo koje nije bijelo stoga nije dobrodošlo”, kazao je Colville.

Afrička unija ‘iskreno uznemirena’

Trump je komentare iznio u vrijeme kada su demokratski i republikanski senator, Dick Durbin i Lindsay Graham, informirali predsjednika o novom nacrtu zakona o imigraciji, koji promovira grupa senatora iz obje stranke, navode izvori, koji su tražili da ostanu anonimni.

Afrička unija priopćila je da je “iskreno uznemirena” izjavom predsjednika tijekom koje je upotrijebio vulgarni rječnik kada je zapitao zašto bi SAD prihvatio više imigranata iz afričkih zemalja i Haitija.

“Imajući u vidu povijesnu realnost koliko je Afrikanaca stiglo u SAD kao robovi, ova izjava je u suprotnosti s prihvaćenim ponašanjem i praksom. To je naročito iznenađujuće jer SAD ostaje globalni primjer kako je migracija rodila naciju izgrađenu na snažnim vrijednostima različitosti i prilika”, rekla je za AP glasnogovornica Afričke unije Ebba Kalondo, prenosi Al Jazeera.

Ona je dodala da Afrička unija vjeruje da “izjava poput ove škodi globalnim vrijednostima o različitosti, ljudskim pravima i uzajamnom razumijevanju koje dijelimo”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump otkazao je planirani posjet Velikoj Britaniji planiran u veljači, gdje je trebao otvoriti novo američko veleposlanstvo.

Trump je na svom Twitteru kao razlog otkazivanja naveo “to što nisam veliki fan toga što je Obamina administracija prodala možda najbolje veleposlanstvo s najboljom lokacijom u Londonu za ‘kikiriki’, samo da bi izgradilo novo na lošoj lokaciji za 1,2 milijarde dolara.”. “Loš posao. Htjeli su da prekinem vrpcu – NE!”, u svom je stilu izrazio neslaganje s potezom svog prethodnika Baracka Obame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *