TRUMP SAM PROTIV SVIH: U Kanadi se sastaju šefovi najrazvijenijih zemalja svijeta

LA MALBAIE – Čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) stižu od četvrtka u Kanadu na godišnji summit iznimno napet zbog carinskih nameta koje je nedavno svojim saveznicima uveo Donald Trump, oglušujući se na njihove prosvjede.

Nakon mjeseci uzaludnih bilateralnih susreta, američki predsjednik suočit će se danas i sutra u La Malbaieu u kanadskom Quebecu izravno s čelnicima G7, skupine koju uz SAD čine Kanada, Britanija, Italija, Francuska, Njemačka i Japan.

U glavnim gradovima summit se pripremao kao utakmica šestorice protiv jednog. Nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma eskalacija s uvođenjem carina doživljena je kao negacija razloga postojanja G7.

“Za nas su carine ilegalne, nešto što komplicira izradu zajedničkog teksta”, rekao je ovaj tjedan jedan visoki europski dužnosnik. Njemačka kancelarka Angela Merkel spomenula je “kontroverze”.

Sukob oko carina

Sukob oko carina takav je da bi se moglo desiti da summit ne završi zajedničkom deklaracijom, osim dijelova o zagađenju oceana ili ravnopravnosti muškaraca i žena.

“Ako američki otpor ode predaleko, nećemo žrtvovati naša načela, naše interese za prividno jedinstvo”, kaže Elizejska palača. Ne dolazi u obzir da se ne spomene sporazum iz Pariza ili optuži Iran da ne poštuje nuklearni sporazum.

Što se tiče trgovine, Francuska želi reći “da bi trgovina trebala biti otvorena, slobodna, ravnopravna, između zemalja članica G7”.

No Donald Trump nije pokazao nikakvu namjeru povlačenja, zadovoljan što je prešao u višu brzinu svoje protekcionističke politike, nakon prve godine oklijevanja. Uvjeren je da kao prva svjetska gospodarska sila dominira odnosom snaga te da će primorati svoje partnere da popuste.

“Možda postoje nesuglasice, radije ću reći da se radi o obiteljskoj prepirci”, rekao je ekonomski savjetnik predsjednika Larry Kudlow koji tvrdi da njegov šef samo teži “reciprocitetu”, prenosi Hina. Paradoksalno, zbog svih tih razloga summit u Singapuru 12. lipnja između Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una najavljuje se kao srdačniji nego s “prijateljima” iz G7.

G6+1

Stoga je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire kazao da se zapravo radi o G6+1. Zajednička stajališta većine imat će prigodu već u četvrtak na konferenciji za novinare predstaviti Macron i kanadski domaćin Justin Trudeau, dan uoči službenog početka summita. Oni su u srijedu kazali da nemaju namjeru pod svaku cijenu inzistirati na donošenju zajedničke izjave.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *