Trump priznao Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

Predsjednik Donald Trump u srijedu je poništio višedecenijsku američku politiku i priznao je Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, uprkos upozorenjima širom svijeta da ta gesta dodatno jača napetosti između Izraela i Palestinaca.

U govoru u Bijeloj Kući, Trump je izjavio da će njegova administracija također pokrenuti proces izmještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem, za koji se očekuje da bi mogao potrajati godinama.

Status Jeruzalema – grada s mjestima podjednako svetim za muslimansku, jevrejsku i hrišćasnsku religiju – jedno je od najspornijih pitanja u dugotrajnom bliskoistočnom mirovnom procesu.

Izrael smatra grad svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom i želi da sve ambasade budu smještene u njemu. Palestinci žele da prijestolnica nezavisne palestinske države bude u istočnom dijelu grada, koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine i koji je kasnije anektirao u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Trumpova odluka vjerovatno će udovoljiti njegovim ključnim pristalicama – republikanskim konzervativcima i evangelističkim hrišćanima koji čine značajan dio njegove političke baze.

Trumpovi savjetnici izjavili su da taj potez odražava realnost Jerusalema kao središta jevrejske vjere i činjenice da je grad sjedište izraelske vlade.

Trump je nazvao svoju odluku “dugo odgađanim” korakom ka unapređenju mirovnog procesa.

– Odlučio sam kako je vrijeme da zvanično priznam Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela. Dok su prethodni predsjednici davali to veliko obećanje u predizbornim kampanjama, oni ga nisu uspjeli ispuniti. Danas ga ja ispunjavam – izjavio je Trump.

Trump je djelovao na osnovu zakona iz 1995. koji zahtijeva od Sjedinjenih Država da izmjeste ambasadu u Jerusalem. Njegovi prethodnici, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama, uporno su odgađali takvu odluku iz straha da pojačaju napetosti na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *