Trump objavio ‘narodu svijeta’: Zaustavit ćemo ratne igre!

SINGAPUR – Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nakon razgovora u Singapuru potpisali su deklaraciju. ‘Mir je vrijedan truda’, rekao je Trump u obraćanju javnosti, po završetku povijesnog summita.

“Ima potencijala da Sjeverna Koreja bude sjajno mjesto između Južne Koreje i Kine. Čast mi je obratiti se narodu svijeta nakon ovog susreta s Jung Unom. Proveli smo nekoliko intenzivnih sati zajedno. Ovdje sam kao izaslanik američkog naroda, donosim poruku nade i mira”, kazao je Trump na početku govora, prenosi N1.

“Naš je sastanak bio iskren i produktivan, dobro smo se upoznali u kratkom vremenu. Spremni smo okrenuti novu stranicu, okrenuti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost’, kazao je Trump u svom obraćanju medijima, nakon potpisivanja.

“Nakon što smo potpisali dokument Kim je rekao da će uništiti glavno postrojenje za testiranje projektila. Idemo ka punoj denuklearizaciji poluotoka”, rekao je američki predsjednik.

Na novinarsku opasku da dokument koji je potpisao s Jong Unom ne sadrži točku o nepovratnoj denuklearizaciji na Korejskom poluotoku, Trump je kazao: “Ako pogledate tekst, mislim da rječnik ne može biti jednostavniji, sadrži uspostavu novih odnosa, govorimo o jamstvima i potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka. To će biti verificirano”, kazao je Trump.

Vjeruje da će Jong Un ispoštovati sve što su danas dogovorili.

“Rekao je da su u prošlosti išli određenim putem i da se ništa nije ostvarilo tijekom Clintonovog režima, rekao je i da nikada nismo toliko daleko odmakli, da nikada nisu imali sposobnosti za tako nešto učiniti. Bio je jako jasan da to želi učiniti, mislim više nego ja, on želi svijetlu budućnost za Sjevernu Koreju. Vjerujem da će on ispuniti ova obećanja iz dokumenta odmah nakon što sleti u Sjevernu Koreju, mislim da će odmah početi s provedbom ovog procesa”, kazao je Trump.

“Rekao je da Sjeverna Koreja već uništava poligone za testiranje nuklearnog oružja, to nije u ovom dokumentu kojeg ste dobili, o tome smo naknadno govorili”, dodao je.

Na novinarsko pitanje kako može vjerovati i hvaliti nekog tko je ubijao članove vlastite obitelji i tko je izgladnjivao svoj narod, odgovorio je: “On jest talentiran, svatko tko preuzme vlast s 26 godina i tko može voditi državu je talentiran. Bio je vrlo ugodan u razgovoru sa mnom, posebna je osoba”.

Sankcije ostaju

Potvrdio je da američki vojnici za sada ostaju u Južnoj Koreji i da na snazi ostaju sankcije prema Sjevernoj Koreji.

“Sankcije ćemo ukinuti kada se uvjerimo da nuklearno oružje nije faktor, nadamo se da će se to uskoro dogoditi”, kazao je. “Ja sam uvijek bio iskren, želim vratiti naše vojnike kući, u Južnoj Koreji imamo ih 32 tisuće, i ja ih želim vratiti kući. To sad nije dio jednadžbe, no želimo zaustaviti ratne igre, time ćemo uštedjeti mnogo novca”, kazao je američki predsjednik.

Trumup nije mogao reći kada će biti završen proces denuklearizacije. Stručnjaci upozoravaju da je to dugotrajan proces.

“Ne znam što to znači da će trajati dugo, ali učinit ćemo sve što je znanstveno i fizički moguće. Govore o 50 godina, ali nadam se da to nije točno”.

“Ne znam koliko će trebati za to, ali brzo ćemo to obaviti”, dodao je.

Potvrdio je da je Kim Jong Un prihvatio poziv u Bijelu kuću: “On je prihvatio moj poziv u Bijelu kuću, ali mora doći do pravog trenutka”.

Trump je potvrdio da je s čelnikom Sjeverne Koreje razgovarao i o kršenju ljudskih prva u toj zemlji: “Mislim da je situacija više nego teška, dosta smo razgovarali i o tome, iako je glavna tema bila denuklearizacija, ali nastavit ćemo raditi i na tome, vjerujem da ćemo doći i do toga”.

Koji je sljedeći korak?

“Sljedeći tjedan ćemo se sastati i razgovarati o detaljima i započeti proces. Bit će uključen državni tajnik Pompeo, surađujemo i s Južnom Korejom i Japanom, nešto manje s Kinom”, kazao je Trump.

Trump je prije potpisivanja rekao da je povijesni summit s Kimom prošao bolje nego što je itko očekivao.

Povijesni summit Kima i Trumpa počeo je srdačnim rukovanjem ispred sjevernokorejskih i američkih zastava. Potom su kroz kolonadu otišli u knjižnicu gdje su razgovarali u četiri oka, uz prevoditelje. Taj je razgovor trajao četrdesetak minuta, a zatim su im se pridružili članovi izaslanstva.

“Mislim da nas cijeli svijet gleda. Mnogo je ljudi mislilo da je ovo znanstvena fantastika”, kazao je Kim američkom predsjedniku. “Mislim da je ovo dobar uvod za mir”.

Uz Trumpa su bili državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i šef osoblja Bijele kuće John Kelly, a uz Kima njegova desna ruka Kim Yong Chol, šef diplomacije Ri Yong Hoo i potpredsjednik vladajuće stranke Ri Su Yong.

ŠTO STOJI U DEKLARACIJI KOJU SU POTPISALI TRUMP I KIM?

Nakon povijesnog summita u Singapuru predsjednik SAD-a i sjevernokorejski diktator potpisali su deklaraciju. Iako Trump i Kim nisu odmah objavili što stoji u deklaraciju koja je potpisana, ona je podijeljena prisutnim novinarima. Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni tajnik Mike Pompeo i visoko pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik “čim prije moguće”, navodi se u potpisanoj deklaraciji.

Sjeverna Koreja potvrdila je svoju “čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka” u povijesnom zajedničkom sporazumu koji su potpisali američki predsjednik Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un.

U zamjenu za to Trump se obvezao osigurati “sigurnosna jamstva” Sjevernoj Koreji.

U dokumentu koji su potpisale obje strane se obvezuju da će održati daljnje pregovore, koje će voditi američki državni tajnik Pompeo i visoki sjevernokorejski dužnosnik i to “u najskorije moguće vrijeme”.

Deklaracija sadrži četiri ključne točke:

  1. SAD i Sjeverna Koreja posvećeni su uspostavljanju novih odnosa između dviju zemalja u skladu sa željama naroda obiju država za mirom i prosperitetom.
  2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluotoku.
  3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24. travnja, Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.
  4. SAD i Sjeverna Koreja obvezuju se na pronalazak ostataka ubijenih i nestalih ratnih zarobljenika i skori povratak onih koji su već identificirani u svojim zemljama.

RUSIJA: Vrag je u detaljima! EU: Podržavamo! IRAN: Ne vjerujte čovjeku koji poništava sporazume!

Rusija i Japan pozitivnim su riječima u utorak ocijenili zajedničku izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una, ali kako ističe ruska strana, “vrag je u detaljima”, prenose agencije.

“Rusija je spremna pomoći u implementaciji dogovora – spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je također ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao “značajnim korakom naprijed”.

“Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut”, kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u komentaru za rusku agenciju Tass.

Rusija: ‘Vrag je u detaljima’

“Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je s time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren”, dodao je.

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom. I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

“To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju”, kazao je Abe u Tokiju nakon telefonskog razgovora s Trumpom, prenosi Hina.

Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju. Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će “raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”.

Abe je također dodao da bi se želio zahvaliti predsjedniku Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica. Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svoju špijuna.

Pariz oprezno pozdravlja “značajan korak”

Dokument koji su na summitu u Singapuru potpisali Donald Trump i Kim Jong Un, a kojim se predviđa “potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka”, predstavlja “značaj korak”, ocijenila je u utorak francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, izrazivši istovremeno sumnju da je “baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati” tog susreta.

“Sumnjam da je baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati, ali to jest značajan korak”, kazala je Loiseau.

“Taj susret je sam po sebi važan događaj. Još uvijek ne znamo ništa o potpisanom dokumentu, analizirat ćemo ga kada se objavi”, istaknula je ministrica, dodavši da “ono što očekujemo je početak pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Američki predsjednik, ističe AFP, je kazao da bi taj proces “mogao brzo početi”, no formulacija zajedničke izjave prilično je nejasna vezano za vremenski okvir. Osim toga, u njoj se ne precizira da proces denuklearizacije mora biti “provjerljiv, dokaziv i nepovratan”, što je SAD prije summita tražio.

Na pitanje da povuče paralelu s iranskim nuklearnim sporazumom, iz kojeg je SAD izašao, ministrica je optužila američku stranu za dvostruka mjerila.

“Potpisati dokument s Kimom Jong Unom koji je išao do kraja u smislu razvoja nuklearnog oružja, to praktički znači nagraditi nekoga koji je prkosio svim međunarodnim ugovorima”, kazala je Loiseau, a AFP podsjeća da prema mišljenju EU-a i Pariza, Teheran poštuje svoj sporazum.

Iran upozorio Kima na mogući opoziv Trumpovog potpisa

Glasnogovornik Vlade Irana Mohammad Bagher Nobakht upozorio je u utorak sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una da bi američki predsjednik Donald Trump mogao poništiti bilo kakav nuklearni sporazum s Pjongjangom.

“Imamo posla s čovjekom koji povlači svoj potpis dok je u inozemstvu”, rekao je Nobakht, a prenijela agencija Fars.

To su prvi komentari jednog iranskog dužnosnika nakon završetka sastanka Trumpa i Kima u Singapuru, ističe AP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *