Trump hvalio Dutertea, Duterte pjevao Trumpu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da ima “sjajan odnos” s filipinskim kolegom Rodrigom Duterteom, a dužnosnica Bijele kuće kazala je da su u susretu dvojice predsjednika na marginama azijskoga summita kratko spomenuta ljudska prava.

Ljudska prava kratko spomenuta

Taj je sastanak bio jedan od najiščekivanijih na summitu čelnika zemalja istočne i jugoistočne Azije (ASEAN), a skupine za ljudska prava ustrajale su na tome da Trump zauzme čvrst stav prema Duterteu zbog njegova krvavog rata protiv droge u kojemu su ubijene tisuće ljudi.

“Mi smo vaš saveznik. Mi smo važan saveznik”, rekao je Duterte Trumpu na početku razgovora, prema navodima novinara kojima je bio dopušten ulazak u dvoranu za sastanke.

Trump je na to rekao: “Imamo sjajan odnos. Ovo je bilo vrlo uspješno. A konferenciju ASEAN-a predsjednik Filipina divno je vodio”.

Kad je novinar upitao Trumpa hoće li prilikom njihova susreta biti govora o ljudskim pravima, Duterte je rekao: “Hej, samo polako! Ovo nije izjava za novinare. Ovo je bilateralni sastanak!”, prenosi Hina.

Glasnogovornik filipinske vlade kasnije je rekao da se o ljudskim pravima nije govorilo.

Međutim glasnogovornica Bijele kuće rekla je da se to pitanje samo kratko spomenulo.

“U središtu razgovora bio je IS, droge i trgovina. Ljudska prava kratko su spomenuta u kontekstu filipinske borbe protiv droge”.

Duterte ‘Trump s istoka’

Duterte je prošli tjedan rekao da će američkom predsjedniku, spomene li optužbe zbog kršenja ljudskih prava, reći neka prekine. Filipinski predsjednik na glasu je kao “Trump s istoka” zbog svog drskog stila i provokativnog govora.

Trump je bio na meti kritika jer je u telefonskom razgovoru pohvalio Dutertea zbog “sjajnog posla” koji je obavio u borbi protiv droge.

Više od 3.900 ljudi ubijeno je u ratu protiv droge što ga je proglasio Duterte kad je preuzeo predsjedničku dužnost prošle godine.

Njegova vlada kaže da policija djeluje u samoobrani, ali kritičari tvrde da se egzekucije provode bez ikakve odgovornosti.

Duterte pjevao Trumpu ljubavnu filipinski pjesmu

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, nemilosrdan borac protiv narkotika, u duetu s filipinskom pjevačicom Pilitom Corrales na večeri s azijskim liderima u Manili u nedjelju je otpjevao poznatu filipinsku ljubavnu pjesmu Ikaw (Ti), objasnivši da ga je na to potaknuo Donald Trump.

“Predsjednik Trump je zamijetio da Duterte pjevuši zajedno s Corrales pa ga je potaknuo da zapjeva s njom pred mikrofonom”, objasnio je Trumpov glasnogovornik Harry Roque, dodavši da na toplu i prijateljsku vezu između dvojice predsjednika bez sumnje utječu i “slični osjećaji prema Baracku Obami”. Odnosi između Filipina i SAD-a zahladnjeli su nakon što je Obamina vlada kritizirala agresivnu Duterteovu kampanju protiv ilegalnih droga, čija su posljedica tisuće mrtvih.

“Ti si svjetlo moga svijeta, polovina moga srca. Zauvijek nije dovoljno, da te volim uvijek i iznova svakog trenutka”, otpjevao je Duterte. “Dame i gospodo, pjevao sam nepozvan, u skladu s naredbom vrhovnoga zapovjednika vojske SAD-a”, rekao je Duterte kasnije, prenosi Hina.

Snimku njegova javnog nastupa na Twitteru je objavio dužnosnik filipinske vlade koji je prisustvovao svečanoj večeri. Jučer je Trump pohvalio Duterteovu izvedbu, nazvavši je fantastičnom, a filipinskog predsjednika talentiranim. Američki i filipinski predsjednik u nedjelju navečer su s još 19 svjetskih čelnika prisustvovali gala večeri u filipinskoj prijestolnici organiziranoj uoči summita članica ASEAN-a.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *