Traži se sankcioniranje odgovornih za uništavanje pasa u Ravnom (FOTO)

Fondacija “Dogs Trust” pozvala je Veterinarsku inspekciju Hercegovačko-neretvanske županije, Općinu Ravno i državni Ured za veterinarstvo da se što prije oglase i obavijeste javnost što je učinjeno po pitanju sankcioniranja osoba odgovornih za nehumano uništavanje pasa lutalica u općini Ravno.

“Naše predstavništvo potreseno je i preneraženo informacijom i fotografijama koje je primilo putem medija i e-maila, o akciji masovnog uništavanja napuštenih pasa u općini Ravno, te ugrožavanja ljudskog zdravlja ostavljanjem otvorenih leševa životinja na javnom otpadu”, priopćeno je iz Fondacija “Dogst Trust”.

Iz te organizacije navode kako nehumano uništavanje pasa predstavlja ozbiljno kršenje državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja te traže uspostavljanje modernog, učinkovitog, humanog i samoodrživog sistema za upravljanje populacijom pasa.

“Predstavništvo Fondacije ‘Dogs Trust’ u BiH već šestu godinu putem vrijednih programa koje kreira, koordinira i financira, podržava uspostavu zakonskog sistema te time i efikasnog i trajnog, te, kako to Zakon i nalaže, humanog, rješenja problema pasa lutalica. Svi programi Fondacije provode se u skladu s lokalnim zakonima i uz odobrenje, a često i partnerstvo nadležnih vlasti, te uz angažman lokalnih partnera”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako Fondacija financira kampanju masovne sterilizacije te druge programe na oko 44 posto bh. teritorija, a u planu je širenje aktivnosti u suradnji s lokalnim zajednicama.

Masovna sterilizacija pasa, navodi se dalje u priopćenju, u dijelovima gdje se provodi do sada je spriječila da se na stotine novih pasa rodi na ulici, ali ta mjera je najefikasnija kada se kombinira s drugim mjerama predviđenim Zakonom, posebice s mjerom provedbe odgovornog vlasništva koja uključuje i sankcioniranje napuštanja pasa, puštanja pasa da lutaju, nebrige o psu, i drugih aspekata kršenja Zakona.

“Uz pojačanu inicijativu, lokalne vlasti bi u dijelovima zemlje u kojima pružamo značajnu podršku mogle mnogo efikasnije iskoristiti programe Fondacije, te mnogo brže, lakše i uz financijske uštede u proračunima, riješiti problem za koji su nadležni, a sredstva, koja koristeći se našim programima i podrškom uštede, iskoristiti za brojne druge, prijeko potrebne društvene programe”, poručili su iz Fondacije “Dogs Trust”.

Građani Ravnog na Facebook-u tvrde da je na ovaj način likvidirano blizu 15 pasa, među kojima je najmanje jedan vlasnički pas, likvidiran 50 metara od kuće vlasnika. Mnogi psi završili su na deponiji, ili na udaljenim lokacijama, ali je većina njih pronađena i fotografirana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *