Tko su savjetnici Dodika, Džaferovića i Komšića?

Članovi Predsjedništva BiH u novom sazivu, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, imenovali su savjetnike u svojim uredima, a koji će ih u narednom periodu savjetovati iz oblasti vanjske i unutarnje politike, ekonomije i odnosa s javnošću.

Tako je, prema pisanju Klixa, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik postavio Danijela Dragičevića za šefa svog Ureda. Dragičević je ranije bio angažiran kao šef Dodikovog Ureda za vrijeme dok je on obnašao dužnost entitetskog predsjednika. Pero Simić je, pak, ostao na poziciji Dodikovog savjetnika za medije, dok je Dragoljub Reljić, bivši tajnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH i glavni tajnik Vijeća naroda RS-a, imenovan za savjetnika za ustavno-pravna pitanja. Simić je od ranije poznat bh. javnosti, a mediji su izvještavali da je riječ o osobi koja je bila bliska svim čelnicima RS-a, uključujući i Radovana Karadžića i Biljanu Plavšić.

U Dodikovom Uredu na mjestu savjetnica zaposlene su i Nina Sajić i Ana Trišić-Babić. Sajić je ranije obnašala dužnost veleposlanice BiH u Rumunjskoj, a savjetovala je i bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića. Trišić-Babić je, pak, bivša šefica NATO koordinacijskog tima za BiH i bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH u mandatu kada je dužnost šefa bh. diplomacije obnašao Zlatko Lagumdžija (mandat 2010.-2014.).

U Uredu člana Predsjedništva BiH Džaferovića zaposlena su tri savjetnika i šef Ureda. Na mjestu šefa Ureda je Elvir Čamdžić, koji je bio šef Ureda i bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića. Džaferović je na mjestu savjetnika za odnose s javnošću zadržao i dugogodišnjeg novinara Elvira Huremovića, koji je, također, bio zaposlen kao savjetnik  Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.

U narednom periodu, bivši veleposlanik BiH u Turskoj Damir Džanko savjetovat će Džaferovića iz oblasti vanjske politike, dok će ga Adis Alagić savjetovati iz oblasti ekonomije. Klix dodaje i da su Džaferovićevi savjetnici nastavili praksu nekorištenja službenih vozila Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Komšić ponovo je, pak, postavio Amira Ibrovića za šefa Ureda. Ibrović je već ranije obnašao tu dužnost a u srpnju ove godine javnost je informirana da je Ibrović predložen za člana Komisije za vrijednosne papire FBiH. Do imenovanja nikada nije došlo obzirom da je procedura stopirana u Parlamentu FBiH. Novinar Nihad Hebibović zaposlen je kao Komšićev savjetnik za medije, dok je doktor političkih znanosti i analitičar Slaven Kovačević angažiran kao savjetnik za vanjsku politiku. Predsjednik ŽO Demokratske fronte (DF) Hercegovačko-neretvanske županije i bivši veleposlanik BiH u Crnoj Gori i pri NATO-u Branimir Jukić u narednom periodu savjetovat će člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u oblasti NATO integracija.

Internim dogovorom članova Predsjedništva BiH definirano je da oni mogu imati po šest zaposlenih savjetnika u svom Uredu te jednog šefa Ureda.

2 thoughts on “Tko su savjetnici Dodika, Džaferovića i Komšića?

 • prosinac 8, 2018 at 11:59 am
  Permalink

  Miru svakako nije tu mjesto! Slaven je za sve njih Car!

  Reply
 • prosinac 8, 2018 at 4:03 pm
  Permalink

  Federalci dobijaju savjete i instrukcije iz stranih ambasada a Dodik i netreba savjetnika zna sa kim ima posla vec odavno.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *