Tko su kandidati hrvatskih stranaka iz Hercegovine?

Nedavno je Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo kandidatske liste za sve razine vlasti, a ovom prilikom donosimo kandidate hrvatskih stranaka za oba Zastupničkog doma (federalni i državni) i to iz izbornih jedinica koje obuhvaćaju prostor dvije hercegovačke županije (HNŽ i ZHŽ) kao i prostor Herceg-bosanske županije

 

Ovogodišnji opći izbori, za čije se rezultate još ne zna kako će biti provedeni, a slijedom odbijanja sarajevskog establišmenta da provede presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda ipak će moći imati proces implementacije kada je riječ o županijama, NSRS-u te Zastupničkom domu Parlamenta BiH kao i Zastupničkom domu Federacije BiH.

U izbornu utrku za potonja dva doma krenule su brojne stranke s velikim brojem kandidata, a kada je riječ o državnom Zastupničkom domu hrvatskim strankama imamo stranke Hrvatskog narodnog sabora predvođene HDZ-om BiH, zatim HDZ 1990. koji je u koaliciji nazvanoj Hrvatsko zajedništvo zajedno s određenim političkim opcijama ovisno od razine vlasti, dok u utrci za Zastupnički dom Federacije BiH pored ove dvije grupacije sudjeluje i Hrvatska republikanska stranka.

Nedavno je Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo kandidatske liste za sve razine vlasti, a ovom prilikom donosimo kandidate navedenih hrvatskih stranaka za oba Zastupničkog doma (federalni i državni) i to iz izbornih jedinica koje obuhvaćaju prostor dvije hercegovačke županije (HNŽ i ZHŽ) kao i prostor Herceg-bosanske županije.

Izborna jedinica 512 koja obuhvaća prostor HNŽ-a i ZHŽ-a mjesto je na kojem se natječe ukupno 16 kandidata navedenih političkih opcija.

Listu HDZ-a BiH, HSS-a, HKDU-a BiH, HSP-a-HNS, HSP-a dr. Ante Starčević BiH te HDU-a BiH predvodi Predrag Kožul, a slijede Darijana Katić, Bariša Čolak, Josip Grubeša, Ljilja Zovko, Mario Karamatić, Slađan Bevanda i Mirjana Džajić. Listu koalicije Hrvatsko zajedništvo (HDZ 1990.-HSP BiH) predvodi Ilija Cvitanović, a slijede Morana Jukić, Pero Barbarić, Miljenko Miloš, Danijela Šakota, Zdravko Nikić, Ana Prskalo i Anđelko Filipović.

Izborna jedinica 511 osim Hercegbosanske obuhvaća i prostor Unsko-sanske županije, a situacija je slijedeća; listu HDZ-a BiH, HSS-a, HKDU-a BiH, HSP-a-HNS, HSP-a dr. Ante Starčević BiH te HDU-a BiH predvodi Borjana Krišto, a slijede Jozo Bagarić, Mario Bagarić, Marijana Vrdoljak, Božidar Kasalo, Petar Radoš, Tomo Jurić te Anita Grgić.

Listu koalicije HDZ 1990.-HSP BiH predvodi Milan Raštegorac, a nakon njega slijede Radmila Tegeltija, Božo Perić, Mladen Šantić, Danica Marijan, Anto Pašalić, Jerko Kelava te Mara Marjanović.

HNŽ za Parlament FBIH

Kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamenta Federacije prostor Hercegovine, odnosno Herceg-bosanske županije pokrivaju tri izborne jedinice. Prva, označena brojem 409 odnosi se na HNŽ i tu je koalicija HDZ-a BiH, HSS-a, HKDU-a BiH, HSP-a-HNS, HSP-a dr. Ante Starčević BiH HDU-a BiH te HSS Stjepan Radić  istaknula 11 kandidata: Jelka Milićević nosi listu, a slijede Mladen Bošković, Goran Opsenica, Ivan Musa, Ivona Raguž, Mario Mikulić, Marin Barbarić, Romela Šupljeglav-Bagarić, Marinka Majstorović, Oliver Soldo i Zorica Grgić.

Listu koalicije HDZ-a 1990., HSP-a BiH i HNL-a u ovoj izbornoj jedinici nosi Marinko Petrić, a slijede Tihana Škegro, Luka Faletar, Ivana Šarac, Božo Pavlović, Stojan Livaja, Monika Petrina, Pero Kovačević, Tatjana Bačić, Saša Grgić, Nikolina Oberan i Nikola Raguž. Listu Hrvatske republikanske stranke iz ove izborne jedinice nosi Slaven Bevanda, a slijede Mirela Marković i Albin Ćubela.

ZHŽ za Parlament FBiH

U izbornoj jedinici 410 (ZHŽ) ispred koalicije HDZ-a BiH, HSS-a, HKDU-a BiH, HSP-a-HNS, HSP-a dr. Ante Starčević BiH HDU-a BiH te HSS Stjepan Radić  listu nosi Stanko Musa, a slijede Franka Zorić, Viktor Kvesić, Ivica Pavković, Žana Primorac, Dario Knezović, Frano Glavaš te Erina Lasić.

Kada je riječ o koaliciji HDZ 1990., HSP BiH i HNL listu predvodi Vjekoslav Bakula, a ostali kandidati su Mirela Čuvalo, Blago Petrić, Mile Galić te Ines Perunić-Milićević.

Listu Hrvatske republikanske stranke predvodi Mladen Kožul, a slijede Marija Ljubić i Željko Vukoja.

HBŽ za Parlament FBiH

Izborna jedinica 412 za federalni Zastupnički dom pokriva prostor Hercegbosanske županije, a tu su navedene stranke kandidirale po osam kandidata. Prvi na listi koalicije HDZ-a BiH, HSS-a, HKDU-a BiH, HSP-a-HNS, HSP-a dr. Ante Starčević BiH HDU-a BiH te HSS-a Stjepan Radić je Petar Galić, a zatim slijede Ilijana Dronjić, Dubravko Brdar, Zvonimir Pavić, Milica Skočibušić, Mario Lovrić, Ante Baković te Josipa Gačić.

Listu koalicije HDZ 1990., HSP BiH i HNL predvodi Boro Krišto, a nakon njega redoslijed je slijedeći: Melanija Prka, Ante Čolak, Ivan Krstanović, Mila Kuliš, Anto Smoljo, Jozo Sučić te Katarina Ćurak.

Nositelji liste Hrvatske republikanske stranke iz ove izborne jedinice je Ivan Bebek, a na listi su još Martina Ćurić i Nada Zrno.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

2 thoughts on “Tko su kandidati hrvatskih stranaka iz Hercegovine?

 • kolovoz 9, 2018 at 11:44 am
  Permalink

  Nema hr stranaka iz hercegovine nego Bosne i hercegovine to pripada bosni posamom imenu ane hr nepodvaljujte kukavicje aje necevam proci.

  Reply
 • kolovoz 9, 2018 at 5:31 pm
  Permalink

  Meni ovo presmiješno! Ovi prisvojni pridjevi su iritirajući. Jadan smo mi svijet 25 godina poslije rata mi se dijelimo do atoma…..postoji li misao da interes hrvatskog naroda može štiti neka građanska stranka.
  Evo recimo HDZ je lider, pa ne znam koliko godina i dok je on branio interese Hrvata oni su nestali iz Posavine, centralne Bosne, republike srspke ( bitno je da se zna da je ona srpska isto kao što je bitno da se zna da je nešto hrvatsko ) i to je bitnije od pitanja gdje su bosanski Hrvati 25 godina poslije rata? Koliko ih ima? Gdje su nestali? Jedini kanton za koji znam da je zadržao hrvatsko stanovništvo je TK – a pogotovo grad Tuzla gdje je gradonačelnik , vjerovali ili ne, iz SDP-a. Da se razumijemo zbilja ne pripadam ni jednoj političkoj opciji ali eto saberem 2+2. Elem, sretno nam svima na sljedećim izborima koji za mene, kako sada vidim stvari, predstavlja kraj BIH. Hajde više da se ne brukamo i da se izdijelimo kao ljudi. Meni uopšte nije bitno gdje ću živjeti jer sam podjednako i Hrvat i Srbin i Bošnjak.
  Ja sam iznad toga jer sam Bosanac!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *