Tko stoji iza izbacivanja SDA iz vlasti i rušenja Izetbegovića?

Sarajevski se minder čudi otkud tolika ”hrabrost” i odlučnost ljevice i stranaka desnog centra da se pod svaku cijenu zaobiđe SDA kod formiranja vlasti. Bošnjački centri moći, ali i ”prijateljski” Zapad nisu sretni konfuznom politikom Bakira Izetbegovića i rado bi na čelu SDA vidjeli nekog proeuropskog vođu.

Ne pamti se u povijesti sarajevskog političkog spektra da je ”patriotska” SDA, koja je Bošnjake povela u demokratske promjene, ali i odvela u političku neizvjesnost, postala toliko omražena i nepoželjna kod formiranja vlasti.

Bilo je i do sada trzavica i bespoštedne borbe za kolač vlasti, ali se nikada nije dogodilo da baš redom sve druge ”probosanske” stranke ignoriraju i pod svaku cijenu tako drsko zaobilaze ”stožernu” bošnjačku stranku u kreiranju vladajućih koalicija. Onako na prvu sarajevski će analitičari prepoznati političku odmazdu ”odbjeglih” sinova iz SDA, Fahrudina Radončića, Senada Šepića, Elmedina Konakovića i Mirsada Kukića koji se žele matičnoj stranci i šefu Bakiru Izetbegoviću osvetiti za sotonizaciju koju su proživjeli, a neki, kao Radončić, i za hladnu zatvorsku ćeliju u koju su bili ubačeni navodnim montiranim sudskim progonom.

Mig odozgo

Ima dakako mjesta i takvim opservacijama, ali otkuda onda tako zakovan stav građanskih stranaka da „po cijenu“ političke margine ne sklapaju savez s nacionalnom SDA. Čak su SDA eutanazirali iz tzv.probosanskog bloka, a ljevica sve više naginje i reviziji istinskog patriotizma najjače bošnjačke nacionalne stranke.

Nikada joj, dakako, ne mogu zaboraviti i oprostiti izigravanje brojnih dogovora, blaćenja i gutanje političkog kredibiliteta u razdoblju idile i zajedničkog sudjelovanja u vlasti. I sve se ovo može svrstati pod legitimnu i uobičajenu borbu za politički prostor, a za SDA i njezinog vođu Bakira Izetbegovića je poražavajuće eskaliranje nezadovoljstva tradicionalnih konzervativnih krugova unutar bošnjačkog političkog bića koje je od osnutka podržavalo svoju mjezimicu.

Nije više puka kuloarska priča, mlađi Izetbegović se doživljava kao nedorastao izazovu trusne političke zbilje u zemlji. Njegove ‘igrarije’ s diskreditacijom Denisa Zvizdića, idolopoklonstvo spram turskog suverena Erdogana, jačanje pet obitelji, vraćanje BiH u srednji vijek i stvaranje begovata, samo su neke od teških zamjerki koje mu minder stavlja na dušu.

Sve su to motivi da se po Sarajevu rasprostranila teza da je neka misteriozna ruka, netko odozgo preuzeo dirigetnsku palicu oko formiranja vlast sa strateškim ciljem izbacivanja SDA iz vlasti i udaljavanja Bakira Izetbegovića iz fokusa odlučivanja i utjecaja a onda i definitivno uklanjanje iz ozbiljno političkoga života.

Tko je eventualno dao taj mig čelnicima građanskih stranaka i njegovim dojučerašnjim suradnicima iz stranaka desnoga centra pouzdano naravno nitko ne zna, ali se nagađa kako tu ima prstiju Islamske zajednice i dijela međunarodne zajednice koja kroz svoje prijateljstvo ostvaruje i ogroman utjecaj na bošnjačku politiku.

Nervoza

Prema tim teorijama, Bakir Izetbegović je sinonim za nazodavanje BiH, korupciju i nepotizam, svađe s političkim vođama iz drugih naroda. Plan je izbaciti SDA iz vlasti i time otvoriti vrata unutarstranačkim raspravama i sukobima koji bi trebali kulminirati na Kongresu SDA koji se mora održati sljedeće godine i na kojem Izetbegović mora polagati račune za sve ‘grijehe’ koje je počinio u proteklih nekoliko godina.

Njegova je SDA ipak podbacila na zadnjim izborima i samo je izbor Šefika Džaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva donekle zasjenio sve druge propuste i slabosti u vođenju politike SDA. Ako SDA ne bude dio vlasti u FBiH i na državnoj razini Bakiru Izetbegoviću će za vrat nasjesti vojska nezadovoljnih i nesituiranih dužnosnika i običnih članova.

Elimiranjem Bakira Izetbegovića iz sfere utjecaja i odlučivanja i praktično slanje u političku mirovinu otvorio bi se prostor i za diskreditaciju pa i konačno brisanje sa scene i vođa iz druga dva naroda. I oni su jednako krivi za nazadovanje BiH i udaljavanje od europskih asocijacija, ali je upravo mlađi Izetbegović bio alibi da se međunarodna zajednica ne konfrontira samo s vođama iz drugih naroda.

Izetbegović ima iskustvo i istančani instikt, on prepoznaje zavjeru i neku nevidljivu silu, upadljivo je neurotičan u istupima i njegovo je držanje daleko od opuštenog s prepoznatljivim ciničnim podsmijehom. Nestalo je samouvjerenje. U jednom trenutku se čak pojavila i špekulacija kako je upomoć pozvao i prijatelja Taipa Erdogana da ga čupa preko Vučića i Dodika i barem ubace u Vijeće ministara BiH.

Vjerojatno se u tom pravcu može protumačiti i potpora zastupnika SDA, novim izaslanicima iz SNSD-a u državnom Domu naroda. Bakir Izetbegović djeluje poput grogiranog boksača, skoro pa bačen na koljena. Ostaje vidjeti ima li ipak stotinu života ili je doista pred zalaskom i odlaskom.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

2 thoughts on “Tko stoji iza izbacivanja SDA iz vlasti i rušenja Izetbegovića?

 • prosinac 7, 2018 at 11:10 am
  Permalink

  Svakako je Bakir podnošljivija osoba i ” političar” od bilo koga drugoga u Sarajevu, a za Čovića i Dodika. No sva trojica su na veoma strmoj nizbrdici i nema im spasa. Sve što sada rade su ćorava posla i zamajavanje naroda. Dodik u roku tri mjeseca mora da odradi šest veoma teških zadataka. Dali će ih uradit – neće. A nemogu ga ni Rusi spasavati. Čović je svoje dobio na izborima, a i u EU! Bakiru je svića zatitrala, nema više snage za bilo kakav plamen. A i žena mu je, najomraženija žena u Šeheru! SDA lopovi nedaju restart stranke. Vlast su praktično izgubili u pet kantona, u vertikali se prodaju, prodaju i svoj narod – za siću – zarad još jednog kruga na vlasti!

  Reply
 • prosinac 7, 2018 at 2:03 pm
  Permalink

  Sa Bakirom i muslimanima se nemoguce dogovoriti jedno kazu drugo rade a trece misle..a zele kontrolu nad drugima i njihovom imovinom.
  Zalazu se za tzv “gradjansku drzavu” da bi ciljeve ostvarili.💀

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *