TKO JE ŠTO REKAO, TKO SE ISPRIČAVAO: Ponovo iskre između Čovića i Izetbegovića

Upitan da prokomentira izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je kazao kako se  član Predsjednišva BiH Dragan Čović ispričao predsjednici Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentini Matviyenko, Čović je kazao novinarima u Mostaru kako iznenađuje “da je Izetbegović, od kada je preuzeo predsjedanje, tri ili četiri puta samostalno istupio bez dogovora s drugom dvojicom kolega” te da se iznose detalji koji nemaju nikakvog smisla.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je o njenim izjavama u Domu naroda.

“Dotakli smo se i tema koje je gospođa Matviyenko rekla u svom obraćanju u Domu naroda. Ja sam joj u uvodu rekao da su to osjetljive stvari kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, jer BiH dobro pazi šta će reći”, kazao je Izebegović.

On je dodao da ih je predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko pitala koja je pretpostavka kada može doći do situacije da OHR napusti BiH.

“Ja sam rekao da to nije stvar vremena, to je stvar sazrijevanja. Nemamo ispunjene uslove od strane samog PIC-a i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u BiH.Tada će trebati umjesto međunarodnih mehanizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara. Naveo sam postupke predsjednika RS jer, ako ćete nagraditi ratnog zločinca, Radovana Karadžića, onda ste poslali mladim ljudima u RS-u poruku da je taj čovjek radio dobar posao. Ako ćete povratnike koji se vrate svojim kućama u Podrinje uvrijediti i reći da su okupatori Podrinja u svojim avlijama iz kojih su bili istjerani zbog genocida, ako ćete 12 ili 13 posto Bošnjaka u RS-u unatoč jasnim odredbama zakona koji traži propocijanu zastupljenost u zapošljavanjima u institucijama svesti na jedan ili dva posto, onda je daleko od toga da možete reći da je situacija zrela za odlazak OHR-a”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je kazao da su ga upitali da li su i druga dva člana Predsjedništva BiH imala takav stav.

“Nažalost, gospodin Čović je imao potpuno suprotan stav, on se izvinio gospođi Matviyenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu odu iz BiH i da će tek tada BiH biti suverena država”, kazao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je kazao kako se  član Predsjednišva BiH Dragan Čović ispričao predsjednici Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Fedracije Valentini Matviyenko, Čović je kazao novinarima u Mostaru kako iznenađuje “da je Izetbegović, od kada je preuzeo predsjedanje, tri ili četiri puta samostalno istupio bez dogovora s drugom dvojicom kolega” te da se iznose detalji koji nemaju nikakvog smisla.

– Stoga me današnja njegova izjava ne iznenađuje – kazao je Čović, ocjenivši je kako se u javnost ne može izaći s izdvojenim stavovima, već sa zajedničkim.

– Ako je to potreba jedne izborne kampanje onda nema smisla. Ako smo pet rotacija radili zajedno bez ijednog preglasavanja oko dnevnog reda i sve dogovarali i svaka sjednica je bila jednoglasna onda nema razloga da i u šestoj rotaciji ne radimo tako. Na ovaj način bojim se da ćemo napraviti mnogo više štete nego koristi i sebi osobno i svojim strankama, i svakako BiH – zaključio je Čović.

Komentirajući brojne reakcije oko početka izgradnje Pelješkog mosta, Čović navodi kako se treba ograditi oko svega što nije stav BiH i institucije Predsjedništva BiH.

– Ako gospodin Zvizdić izlazi u ime Vijeća ministara onda to mora biti stajalište Vijeća ministara, a ne Zvizdićevo – istaknuo je Čović.

Napomenuo je kako je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću čestitao početak izgradnje Pelješkog mosta, ali kao predsjednik HDZ-a BiH.

– Hrvatska je konačno napravila jedan iskorak koji uvelike pomaže BiH jer ćemo mi za dvije do tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum. Bez bilo kakvih opterećenja za to vrijeme ćemo završiti cestu Stolac – Neum tako će se Neum potpuno otvoriti i doći do one razine jedne turističke destinacije kakva nam treba – istaknuo je Čović.

Komentirajući Izborni zakon, Čović je kazao kako su na sastanku s  američkom veleposlanicom u BiH Maureen E. Cormack i šefom misije EU-a u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom ponovili stav da se Izborni zakon mora promijeniti, iako je ostalo još svega 10-tak dana.

– Uvjeren sam da će izbori biti održani. Hoćemo li uspjeti u ovih nekoliko dana naći jedan konsenzus između onog što zagovaraju bošnjačke  i hrvatske stranke, za nas je moguće jer su rješenja vrlo jednostavna i ponudit ćemo ih sutra na sastancima  – kazao je Čović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *