Tko je Nicolas Grbeša kojeg je SIPA uhitila po potjernici Interpola?

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se određuje ekstradicijski pritvor Nicolasu Grbeši, državljaninu Hrvatske i Belgije, kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili u Sarajevu na osnovu crvene Interpolove potjernice.

Prema ovom rješenju, pritvor Grbeši može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili drugačije odluke suda, a najduže šest mjeseci, računajući od dana uhićenja.

Grbeša se traži zbog kaznenog gonjenja u Belgiji, gdje ga terete da je bio sudionik u napadu na policajce prilikom policijske potjere, kada su pucnjima izu vatrenog oružja nanesene ozljede dvojici policijskih službenika, te druga teška kaznena djela, prenosi Faktor.

Pucnjava se, prema pisanju belgijskih medija, dogodila u noći 14. listopada, nakon potjere od

Disona do izlaza sa autoputa E42 u Tiegeu. Policija je pokušala zaustaviti sumnjivi automobil u kojem su se, osim Grbeše, nalazile još tri osobe, ali su oni na njih otvorili vatru i uspjeli pobjeći. Jednog od policajaca metak je okrznuo po glavi, dok je drugi ranjen u nogu.

Belgijski mediji također su izvijestili da je Grbeša “dobro poznata osoba policiji i pravosuđu”.

Važi za nekog tko dobro rukuje oružjem, a navodno je već osuđivan za oružani napad na kombi u Saint Nicolasu 2002. godine. Povezivan je sa mafijaškom organizacijom poznatom kao “Pokret Marcela Habrana” koja se teretila za teška ubojstva, oružane pljačke, iznude, prostituciju… Njegovo ime spominjano je nekoliko puta tijekom suđenja članovima ove bande, a upravo je praćenje njegovih telefonskih komunikacija pomoglo istražiteljima da otkriju počinitelje serijskih razbojstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *