Tko je najbogatiji: Dodik, Izetbegović ili Čović?

Političari ne dozvoljavaju ispitivanje porijekla njihove imovine

Tko je bogatiji i tko posjeduje više imovine – Milorad Dodik  ili Bakir Izetbegović ili Dragan Čović?

Točan odgovor na ovo pitanje nikada neće doći, a to znači da ostaje zagonetka kako i kojim parama su izgradili dvorce i pokupovali vrijedne nekretnine, odnosno jesu takve operacije mogli pokriti svojim novčanim primanjima.

Nema provjera

Neće se saznati ni šta sve posjeduju državni parlamentarci, članovi Vijeća ministara, državni tužitelji i suci…

Skupljanje zaključaka na osnovu njihovih imovinskih kartona koje su sami popunili i svojeručno potpisali, zaludno je – ono što u njima piše ne mora biti točno, a za ono što su upisali nema provjera niti su dužni da odgovaraju za eventualne „krive navode“. Nisu dužni položiti račune o imovini ni nakon isteka mandata.

SDS je prošlog ljeta u Zastupničkom domu Parlamenta BiH izašao s prijedlogom da se hitno formira posebna radna grupa koja će izraditi prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine državnih dužnosnika – članova Predsjedništva BiH, zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamenta, direktora državnih institucija, državnih tužitelja i sudaca, ombudsmena i zapovjednika u Oružanim snagama BiH.

Prijedlog je tada prošao, ali ga je u rujnu  2016. godine odbacio Dom naroda Parlamenta BiH – izaslanici iz SNSD-a i HDZ-a glasali su protiv.

Nakon toga, SDS je priopćio da će pred Parlament BiH ponovo izaći sa svojim inicijativom i konkretnim prijedlogom zakona nakon lokalnih izbora kako nitko više ne bi govorio da se radilo o predizbornom skupljanju poena.

Otvoreno polje

Šest mjeseci je prošlo od lokalnih izbora, a SDS više ne govori o tome i sve kazuje kako od novog zakona, prijeko potrebnog ovoj zemlji, nema i neće biti ništa. Istina, Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, priopćio je prošlog tjedna da donošenje zakona „koče i blokiraju kriminalci iz političkih stranaka“.

Zanimljivo je da se s tom ocjenom manje više javno slažu svi državni dužnosnici, ali nitko od njih ne povlači nikakve poteze niti hoće barem da „vrati stvari na početak“ i postavi pitanje kakva je sudbina i dalje važeće odluke Zastupničkog doma da se uspostavi radna grupa za izradu državnog zakona o ispitivanju porijekla imovine dužnosnika u institucijama vlasti BiH.

I to nije sve: većina državnih parlamentaraca i uopće dužnosnika gura sve ovo na drugi kolosijek – smatraju da kaznenim zakonom treba definirati tko je stekao imovinu koja je u nesrazmjeri s primanjima i da takve treba procesuirati. Jasno je da se radi o triku jer dogovore neće da postižu ni oko sitnih stvari, a kamo li o ugradnji „osjetljivog pitanja“ u kazneni zakon.

Kada se sve sabere i oduzme, ispada da dužnosnici u institucijama vlasti BiH mogu mirno spavati, porijeklo imovine neće  dokazivati državnim organima niti će to tko od njih tražiti čime im je otvoreno polje za dodatno bogaćenje kroz financijsko-imovinske akrobacije.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba    

 

 

One thought on “Tko je najbogatiji: Dodik, Izetbegović ili Čović?

  • travanj 13, 2017 at 5:01 pm
    Permalink

    Ako se realno gleda, Izatbegović,Dodik, pa tek onda Čović. Kada bi se njima oduzelo sve što imaju u Bosni i van nje našlo bi dovoljno para da se izgrade svi putevi u BiH, da se revitaliziraju u potpunosti Penzioni fondovi, školstvo i zdravstvo! Dosta se zna o njima, pretrage svaki dan pokažu još i još itd. Izetbegović bi sve da ostavi zetu u Beogradu, a ostala dvojica imaju svoje, Mada sve je bliže dan kada će sve to država – narod opet uzeti pod svoje!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *