Tko je Del Vechija poslao u Banja Luku?

Del Vechio zasigurno zna i čuva odgovor na pitanje po čijem dopuštenju ili pozivu je otišao na tu famoznu akademiju na koju do sada nije nikada išao niti jedan diplomata iz Zagreba.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se donijeti odluka o smjeni hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia. Čim je stigao poziv iz Zagreba na raport, bilo je jasno da će Del Vechio teško ‘preživjeti’ svoj neoprezni izlet u Banju Luku na dan kada se slavio Dan Republike Srpske.

Mediji u susjednoj državi jučer poslijepodne objavili su da je Ministarstvo vanjskih poslova na čijem čelu je Marija Pejčinović Burić donijelo odluku o povlačenju Del Vechia s dužnosti veleposlanika u BiH. S obzirom na izjavu ministrice Burić od dan ranije (‘njemu je mandat ionako istekao) posljednja odluka ne čudi.

Nejasno objašnjenje

Sad već odlazeći veleposlanik, inače mirni i staloženi Istrijan, Ivan del Vechio nesmotreno je postao negativni akter incidenta kojeg je sam,ili ipak po nečijem odobrenju, kreirao sudjelovanjem na obilježavanju Dana RS-a. Del Vechio zasigurno zna i čuva odgovor na pitanje po čijem dopuštenju ili pozivu je otišao na tu famoznu akademiju na koju do sada nije nikada išao niti jedan diplomata iz Zagreba.

Teško se složiti s, prilično prozirnim, pojašnjenjima da je u Banjoj Luci bio vodeći se svojom osobnom procjenom jer ga je, eto, pozvao predsjedatelj Predsjedništva BiH. Jer, i to je tumačenje samo po sebi diplomatski gaf jer je domaćin obilježavanja ‘9. siječnja’ bila predsjednica RS-a Željka Cvijanović, pa prema tome Milorad Dodik i nije mogao slati pozivnice za taj osporeni događaj.

U Banjoj Luci je bio i lider HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović čiji su boravak u političkom središtu RS-a analitičari procijenili kao ‘osvetu Bošnjacima zbog toga što su glasovali za Željka Komšića, a ne za njega’.

”Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja! STOP MRŽNJI”, poručio je Dragan Čović.

Mnogi su to ocijenili kao njegov uzaludan pokušaj gašenja požara mržnje koji je izazvao svojim prisustvom u Banjoj Luci. No, u ovoj priči je najmanje bitan Dragan Čović i njegov prateći stranački establišment.

U vrlo opasnu zamku je uvučena Hrvatska, ozbiljna europska država , članica NATO saveza, jedan od jamaca Dejtonskoga sporazuma. Nikada do sada niti jedan veleposlanik, a niti dužnosnik te države nije nazočio obilježavanju Dana RS-a. Stoga bi bilo zanimljivo razotkriti po čijem je nagovoru Del Vechio otišao u Banju Luku. Ako se Del Vechijev ‘grijeh’ fakturira šefu HDZ-a BiH službeni Zagreb mogao bi napraviti zaokret u pogledu podrške partnerstvu ‘Čović – Dodik’, jer, ne treba zanemariti, Dodik je i dalje na američkoj crnoj listi i otvoreno zagovara razgradnju BiH, te nerijetko vrijeđa i državu Hrvatsku.

Isprika?

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić, velika prijateljica Dragana Čovića, i izravna šefica hrvatskog veleposlanika Del Vechia je promptno odbacila sve špekulacije i sumnje da možda upravo ona stoji iza uputnice za Banja Luku na obilježavanje Dana RS-a. Njezino je Ministarstvo priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika u Banju Luku na prijem povodom dana Republike Srpske.

Što se tiče odluke Dragana Čovića da nazoči proslavi,Marija Pejčinović Burić je poručila kako je to “autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati”.

Veleposlanik Ivan del Vechio, inače po činu brigadir, će vjerojatno sada biti umirovljen. Analitičari iz Zagreba se nadaju da nezadovoljstvo premijera Andreja Plenkovića njegovim postupkom neće stati na opozivu Del Vechija, nego da će slijediti čak i isprika službenog Zagreba službenom Sarajevu u kome će se javno reći da Hrvatska poštuje ustavni poredak BiH, osuđuje genocid, ne želi komunikaciju s ratnim zločincima i ispričava se Sarajevu zbog pogrešnog dojma koji je njen veleposlanik u Sarajevu stvorio o hrvatskoj politici prema BiH.

Posve je sigurno kako je krajnje vrijeme da Zagreb u Sarajevo uputi kompetentnog i razboritog diplomatu ili diplomatkinju, poznavatelja regionalnih prilika i osobu koja će biti sposobna zastupati hrvatski državni interes u Sarajevu, a ne pretvoriti se u zatočenika bilo čije politike.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

One thought on “Tko je Del Vechija poslao u Banja Luku?

  • siječanj 12, 2019 at 5:23 pm
    Permalink

    Ocito da se ne uklapa u politiku mira saradnje i prosperiteta regiona.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *