Tko će dati zadnju riječ o NATO savezu?

Radi se o dokumentu koji na izravan način govori o tomu kako će se konačna odluka po pitanju postojećih vojnih saveza donijeti na referendumu u Republici Srpskoj  te kako je RS je opredijeljen da svaki budući status koordinira sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma

Unatoč burnim događajima Narodnoj skupštini RS-a, pažnju javnosti jučer je posebno plijenila rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti entiteta RS. Radi se o dokumentu koji na izravan način govori o tomu kako će se konačna odluka po pitanju postojećih vojnih saveza donijeti na referendumu u Republici Srpskoj  te kako je RS je opredijeljen da svaki budući status koordinira sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma.

Dodik je, govoreći o ovom dokumentu, u razgovoru za RTRS naglasio kako se sad očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da prestanu bilo kakve aktivnosti u kontekstu približavanja NATO savezu, poručivši kako interes RS-a nije NATO

Brojni komentari

Očekivano, rezolucija je izazvala brojne kritike, posebice bošnjačkih političkih stranaka koje su ocijenile kako se tim dokumentom narušava suverenitet BiH te kako je pitanje vanjske politike, obrane i integracija u isključivoj nadležnosti države, a ne entiteta.

Dokument je, kao što je naš list već pisao, rezultat činjenice da oko puta BiH u NATO savez postoji neslaganje, pri čemu su predstavnici srpskog naroda odlučni da konačnu riječ daju građani entiteta na referendumu, dok predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda oko ove teme dijele zajedničko stajalište prema kojem treba nastaviti s ispunjavanjem svih preostalih uvjeta kada je u pitanju približavanje tom savezu i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo.

Reagirao je i OHR, pa je tako visoki predstavnik Valentin Inzko za Klix.ba kazao kako je u skladu s Daytonom vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija, pojasnivši kako Mirovni sporazum, kao i Ustav BiH imaju primat nad aktima NSRS-a. Samim tim, dodao je, Narodna skupština nema zakonske ovlasti tumačiti taj sporazum na način da nameće obaveze državnoj raniti, niti ima nadležnost donositi odluke koje se tiču članstva u međunarodnim organizacijama.

Iz SDA su upozorili kako je rezolucija novo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH, a pritom su naveli i kako je pitanje vanjske politike, obrane i integracija u tom području  isključivo državno pitanje. U priopćenju se ističe kako entiteti nemaju ništa s tim te kako sama rezolucija ne može proizvesti bilo kakve efekte te će biti osporena zakonskim sredstvima.

Iz Stranke za BiH također su u svojem reagiranju poručili kako rezolucija nije u skladu s Ustavom BiH te su upozorili kako taj dokument usporava put BiH ka NATO savezu. Pozvali su sve institucije da odmah započnu provedbu odluke Ustavnog suda o uknjižbi vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić kazao je pak novinarima kako NATO savez, NATO put i MAP, nemaju alternativu. Poručio je kako će se čvrsto zalagati za taj put te je izrazio uvjerenje kako će doći vrijeme kada će Republika Srpska shvatiti da je Bosni i Hercegovini mjesto u NATO savezu

Pitanje MAP-a

S druge strane o rezoluciji su govorili i predstavnici oporbe u RS-u pa je tako šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo kazao kako ta stranka smatra da je rezolucija neka vrsta pokajničkog dokumenta koji je kontradiktoran, kazavši kako ih je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO-a

Sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbjeći odgovornost za te svoje postupke, naglasio je Brčkalo.

Novinari su komentar oko usvajanja rezolucije upitali i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Barišu Čolaka (HDZ BiH koji je naveo kako taj dokument ne bi posebno komentirao, ali je podsjetio kako su on i stranka iz koje dolazi opredijeljeni za euroatlantske integracije te kako vjeruje da će čitav prostor jednom postati dio tih integracija. Čolak je ukazao i na činjenicu da predstavnici iz RS-a govore kako u kontekstu NATO-a svoju odluku usuglašavaju sa Srbijom, ali je podsjetio kako aktivnosti Srbije pokazuju da ona jako dobro surađuje s institucijama NATO savez. Čolak je naglasio i kako je u ovom trenutku bitno aktivirati MAP.

Reakcija NATO-a

Iz NATO stožera su za N1 naveli kako je na BiH, baš kao što vrijedi i za svaku drugu državu, da odluči o svojoj budućnosti te kako NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. Poručili kako su svjesni različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. Međutim, podsjećaju kako NATO podržava na zahtjev vlasti BiH reformu obrane te najavljuju kako će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija.

 Referendum

Ovom rezolucijom se, pored niza drugih odrednica, konstatira kako je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnikom Daytonskog mirovnog sporazuma.

-U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj  na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju, ističe se u dokumentu.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

One thought on “Tko će dati zadnju riječ o NATO savezu?

 • listopad 19, 2017 at 5:55 pm
  Permalink

  1914_1941_1991 nikada zajedno….
  Srbi na pobjednickoj strani i pravdi
  A drugi na na suprotnoj NATO
  je fasisticki zlocinacki savez….

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *