TKO ĆE BITI KANDIDATI LJEVICE: Uz Komšića i Lagumdžija?

Naši izvori otkrivaju i da je u igri bivši predsjednik SDP-a i aktualni član Glavnog odbora te stranke Zlatko Lagumdžija i u tome ne vide nikakvo iznenađenje. Kažu kako „na  terenu, u mnogim općinskim organizacijama SDP-a smatraju da bi kandidatura Lagumdžije bila pravi potez i da bi „dvojac Komšić-Lagumdžija bio pun pogodak za sve, najviše za državu“.

Potres koji je u cijeloj državi izazvao predsjednik DF-a i zastupnik u Parlamentu BiH Željko Komšić još se ne smiruje i neće.

Nakon što je izjavio kako će ‘kako stvari sada stoje biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda’, ništa više na političkoj sceni nije isto.

Tri kandidata

Uzavreloj atmosferi odmah je doprinio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić porukom i stavom da je Komšić legitimni kandidat koji će imati podršku SDP-a uz naglasak kako je vrijeme da ljevica ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH.

Sve ovo otvara pitanje tko će i zaista biti kandidati ljevice za Predsjedništvo BiH? Konačnog dogovora i odluke još nema i navodno je neće biti do početka proljeća, a već je u igri, kako se posljednjih dana priča u krugovima bliskim vrhu SDP-a i DF-a, nekoliko imena. Istina, ni u jednoj ni drugoj stranci nema suglasnosti da treba ići s kandidatima za sva tri člana Predsjedništva BiH i o tome se vode rasprave, one službene, ali još više neformalne. Mišljenja su dvojaka – jedni su stava da bi to rasulo glasove i otvorilo put do pobjede kandidatima SDA, SNSD-a i HDZ-a, a drugi to opovrgavaju i smatraju da bi zasigurno dva od tri kandidata ljevice pobijedila.

U cijelu priču uključio se i potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović podržavajući ideju o tri kandidata.

– Ako Željko Komšić ide u izbornu utrku kao predsjednik DF-a, SDP mora ići sa svojim predsjednikom Nerminom Nikšićem – kaže Aćimović i tvrdi da se glasovi birača neće rasuti jer će kandidati ljevice dobiti podršku ogromnog broja nezadovoljnih građana.

Po njemu, BiH više nema pravo na grešku i ako sada ne dođe do promjena politike, od 2019. godine BiH će na granici s EU-om imati zid.

– Ako izbori budu pod kontrolom međunarodne zajednice i uz pomoć aparature kojom se onemogućava izborna krađa, Komšić i Nikšić uvjerljivo pobjeđuju – čvrst je Aćimović uz naglasak da SDP mora imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

– Zašto samo dva nekakva bloka mogu imati kandidata, što su dobro donijeli, jesu li priznali svoje greške i preuzeli odgovornost? Da li je neko od funkcionera dao ostavku u znak protesta zbog dovođenja građana u ovakvu situaciju, osim Vojina Mijatovića i mene. Čime su to ponovo zaslužili povjerenje birača – kaže i pita Aćimović.

On je nedavno podnio ostavku na položaj veleposlanika BiH u Belgiji, a na tu dužnost Predsjedništvo BiH ga je postavilo na prijedlog Mladena Ivanića i Saveza za promjene. Aćimović se odmah nakon ostavke aktivirao u SDP-u i prošlog mjeseca izabran je za potpredsjednika te stranke. Vojin Mijatović je podnio ostavku na položaj zamjenika državnog ministra za civilne poslove i postao je član SDP-a.

Hoće li Nikšić biti kandidat, ovog trenutka je potpuno neizvjesno, a on sam o tome se još ne izjašnjava.

Kontra stavovi

Sam Aćimović oštro je demantirao  priče koje su djelovale kao završen posao, a po kojima će on biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda:

– Ja neću biti kandidat za tu poziciju niti za predsjednika RS-a, ali SDP i proeuropski blok imat će odličnog kandidata u slučaju da se ide u kandidaturu za sva tri člana Predsjedništva BiH.

Prema nekim informacijama, SDP će idućih dana još kadrovski ojačati u RS-u. Kao jedno od pojačanja, sve više se spominje nekadašnji veleposlanik BiH u SAD Igor Davidović koji je nedavno dao ostavku na dužnost savjetnika predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića.

Ovakav stav potpredsjednika SDP-a Aćimovića u kontri je sa stavom Željka Komšića koji kaže kako „iskreno, ne bi volio da ljevica izađe s kandidatom za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda jer bi to objektivno išlo u korist Milorada Dodika“. On dodaje da SDP svakako ima pravo da autonomno donosi odluke „i što god da odluči ja ću poštovati“. Pojašnjava i da je do SDP-a i Nermina Nikšića hoće li on biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda“.

Naši izvori otkrivaju i da je u igri bivši predsjednik SDP-a i aktualni član Glavnog odbora te stranke Zlatko Lagumdžija i u tome ne vide nikakvo iznenađenje. Kažu kako „na  terenu, u mnogim općinskim organizacijama SDP-a smatraju da bi kandidatura Lagumdžije bila pravi potez i da bi „dvojac Komšić-Lagumdžija bio pun pogodak za sve, najviše za državu“. Takvo mišljenje posebno prevladava u Tuzlanskoj županiji.

Kako saznajemo, novo istraživanje javnog mnijenja pokazuje kako bi u Tuzlanskoj županiji, da su danas izbori, SDP osvojio 24 posto glasova, SDA 13, DF četiri, a sve ostale stranke ne bi prešle cenzus od tri posto.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

3 thoughts on “TKO ĆE BITI KANDIDATI LJEVICE: Uz Komšića i Lagumdžija?

 • siječanj 19, 2018 at 1:07 pm
  Permalink

  VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA ŽALE ŠTO U SBK NEVRŠITE ISTRAŽIVANJE KOD NAS NAJVIŠE ŠANSE IMA dr SILAJDŽIĆ. POZDRAV DOMOVINI DO UOZBILJENJA .

  Reply
 • siječanj 19, 2018 at 2:09 pm
  Permalink

  Zašto onda ljevica ne kandiduje svoje članove i za mjesta ostalih “konstitutivnih” u predsjedništvo.
  Za koga će glasati “građani” ove države koji se ne osjećaju pripadnicima “konstitutivnih”.

  Reply
 • siječanj 21, 2018 at 4:16 pm
  Permalink

  Nikšić je pogubio lončiće! Ako Lagumđiju stavi na listu za predsjedništvo biće neodgovoran pčotez i neviđen kiks na štetu ljevice. SDP se nije odvojio od narcisa iz prošlog doba!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *