Tillerson optužio Iran za ‘alarmantne provokacije’

Američki državni tajnik Rex Tillerson optužio je Iran za “alarmantne provokacije” kojima je cilj destabilizirati države na Bliskom istoku u trenutku dok američka administracija razmatra mogućnosti promjene svoje politike prema Teheranu.

Tillerson je rekao novinarima da revizija politike, koju je najavio u utorak, neće samo razmatrati poštuje li Teheran sporazum iz 2015. o iranskom nuklearnom programu, nego i njegovo ponašanje u regiji za koje tvrdi da šteti američkim interesima u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanonu.

Njegove oštre riječi podudaraju se s izjavama američkoga ministra obrane Jima Mattisa, koji je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji rekao da će se iranski destabilizirajući utjecaj morati nadvladati kako bi se prekinuo sukob u Jemenu.

Predsjednik Trump zatražio je da se procijeni je li ukidanje sankcija vezano uz nuklearni sporazum bilo “ključno za nacionalne interese SAD-a”, rekao je Tillerson.

Teheran prijetnja poput Sjeverne Koreje

Premda nema naznaka da bi Trumpova administracija mogla odustati od sporazuma, Tillerson je dvaput upozorio da bi Teheran, ne bude li pod nadzorom, mogao postati prijetnja poput Sjeverne Koreje, koja je isto tako pod pritiskom zbog svojih nuklearnih ambicija.

U pismu predsjedniku američkoga Zastupničkog doma Paulu Ryanu, Tillerson je naveo da Iran ispunjava svoje obveze u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, ali da postoji zabrinutost zbog uloge Teherana u pružanju potpore terorizmu.

“Sveobuhvatna politika prema Iranu zahtijeva rješavanje svih prijetnja koje predstavlja Iran, a očito je da ih ima mnogo”, rekao je Tillerson novinarima u State Departmentu, prenosi Hina. Sporazum iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila, rekao je Tillerson, “nije ostvario cilj da Iran ne bude nuklearna sila te da Teheran samo odgađa svoj cilj da to postane”.

Iran još nije komentirao reviziju Trumpove administracije, ali je iranski vođa ajatolah Hamnei u studenome upozorio da će Teheran uzvratiti, prekrši li SAD nuklearni sporazum.Tillerson je dodao da je jedna pogreška u sastavljanju sporazuma bila to što su zanemarene sve ostale ozbiljne prijetnje koje Iran predstavlja izvan svojega nuklearnog programa.

“Zato Iran moramo promatrati na sveobuhvatan način u kontekstu prijetnje koju predstavlja na svim područjima u regiji i svijetu”, izjavio je.

“Ovaj sporazum predstavlja isti manjkav pristup iz prošlosti koji nas je doveo do prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja”, rekao je Tillerson.

Nuklearni sporazum, o kojemu se pregovaralo u vrijeme administracije Baracka Obame, ograničio je iranski nuklearni program u zamjenu za prekidanje ekonomskih sankcija nametnutih Iranu.

Odluka o sankcijama u svibnju

Novi test Trumpova ponašanja prema nuklearnom sporazumu bit će u svibnju kada će morati odlučiti hoće li produžiti ukidanje sankcija za Iran koje je potpisao Obama.

Tijekom predsjedničke kampanje Trump je sporazum nazvao “najgorim ikad postignutim sporazumom” te je rekao da će ga revidirati čim stupi na dužnost.

Šefica europske diplomacije Frederica Mogherini prošloga je mjeseca nakon sastanaka s višim dužnosnicima Trumpove administracije rekla kako je uvjerena da će SAD u potpunosti primjenjivati sporazum.

Supermoćni preventivni napad

Sjevernokorejski državni mediji upozorili su Sjedinjene Američke Države da bi ova država mogla izvesti “supermoćni preventivni napad” nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson kazao da SAD razmatraju načine da izvrše pritisak na Sjevernu Koreju zbog njenog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je oštar stav prema sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu koji je odbacio savjete svog jedinog saveznika Kine i nastavio sa svojim nuklearnim i raketnim programima unatoč sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Rodong Sinmun, službene novine vladajuće Radničke partije Sjeverne Koreje, nisu koristile blage riječi. “U slučaju da naš supermoćni preventivni napad bude započet, on će u potpunosti i odmah obrisati ne samo imperijalističke osvajačke snage SAD-a u Južnoj Koreji i okolnim područjima, već i kopno SAD-a i pretvoriti ih u pepe0”, navodi se, prenosi Reuters.

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!