Tijekom boravka u zatvoru Vesna Švancer naplatila 20 tisuća KM, plaću primala i njena savjetnica

Više od 20 tisuća KM isplaćeno je iz džepova građana BiH na račun bivše zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesne Švancer za vrijeme koje  je, umjesto u parlamentarnim klupama, provela u zatvorskoj ćeliji u Tuzli, prenosi Klix.

Nadalje, tijekom vremena provedenog u ženskom zatvoru u Tuzli, Švancer je imala i savjetnicu kojoj je plaća isplaćivana iz Proračuna FBiH. Stoga se s pravom postavlja pitanje opravdanosti isplaćenih sredstava savjetnici Adaleti Kurtović budući da sedam mjeseci nije imala koga savjetovati.

Bivša zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Švancer, koja je mandat dobila s liste Saveza za bolju budućnost (SBB), uhićena je 20. travnja ove godine zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti. Iz Parlamenta FBiH za Klix je potvrđeno da je Švancer i nakon uhićenja nastavila primati plaću u iznosu od 2.992 KM te je od travnja do listopada 2018. na njen račun isplaćeno 20.947,99 KM plaće. Nadalje, uplaćeno joj je i 1.071 KM paušala. Prema podacima Parlamenta FBiH, Švancer je u mjesecu kad je uhićena primila 178 KM naknade za topli obrok, 300 KM naknade za odvojeni život i 100 KM naknade za stan i troškove smještaja. Kada se sve sabere, ona je od travnja do listopada 2018. godine iz džepova građana BiH naplatila 23.038,41 KM.

Osim toga, gotovo identičan iznos isplaćen je savjetnici Kurtović, bivšoj pomoćnici Edite Đapo (SBB) za vrijeme dok je obnašala dužnost zamjenice ministra financija i trezora BiH. Kurtović je već svjedočila u sudskom procesu koji se vodi protiv Švancer pred Općinskim sudom u Tuzli, a zbog zloupotrebe sredstava iz tekuće rezerve. Od travnja do listopada 2018., navodi, nadalje, Klix, građani BiH isplatili su Kurtović 14.897 KM plaće, 1.139 KM naknade za topli obrok, 600 KM naknade za odvojeni život i 864 KM naknade za prijevoz. Ona je čak uspjela naplatiti i 440 KM regresa u periodu dok se Švancer nalazila u zatvoru.

SDP BiH će već na prvoj sjednici Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH postaviti pitanje zakonitosti isplate plaća Švancer, potvrdio je za Klix zastupnik te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić, koji je privremeni član te Komisije. On kaže da ne želi Švancer razdvajati od drugih parlamentaraca koji su ležali u zatvorima dok su u to vrijeme primali plaću u Parlamentu FBiH niti od onih koji fizički ne dolaze na posao, a primaju plaću.

Švancer se sumnjiči da je zlouporabila položaj ili ovlasti u svezi dodjele grantova iz proračunskih rezervi, točnije da je tražila povrat pola novca.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *