Tigar ostaje na slobodi, traži se prebacivanje predmeta u drugu županiju

Nakon što je prije nekoliko dana Krivično vijeće Županijskog suda u Bihaću ukinulo prvostepenu odluku suca za prethodni postupak u predmetu ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, u Županijskom sudu u Bihaću danas je održano ročište za ponovno odlučivanje o prijedlogu Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora prema osumnjičenima Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Ramizu Bajramoviću i Enveru Keranoviću koji se sumnjiče da su počinili kazneno djelo ubojstva generala Šantića.

Na ročištu koje je zakazano u 12:30 sati Tužilaštvo USK dostavilo je pismeni zahtjev za izuzeće sudije za prethodni postupak u ovom predmetu Reufa Kapića, no zahtjev je odbijen od strane Kantonalnog suda.

Na nastavku ročišta u 14 sati Tužiteljstvo je dostavilo novi prijedlog. Ovaj put, upućen je pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da “zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru drugog kantona da postupa u ovoj krivično-pravnoj stvari”.

Kako je za Klix.ba potvrdio Husein Huzeirović, tužitelj Tužiteljstva USŽ u ovom predmetu, osumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg, te se sada čeka očitovanje Vrhovnog suda FBiH po pitanju zahtjeva Tužiteljstva USK.

Podsjećamo, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhićeni su po nalogu Tužiteljstva USŽ 11. prosinca zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći s 8. na 9. 3. 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužiteljstvo USŽ zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Županijski sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu. Ipak, 18. 12. Krivično vijeće Županijskog suda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je ponovo vraćen sucu za prethodni postupak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *