TEHERAN UZVRAĆA: ‘Mi nismo Sjeverna Koreja’

“Gospodine Trump! Iran nije Sjeverna Koreja da prihvati vašu ponudu za susret”, rekao je general bojnik Ali Jafari i dodao da “ni predsjednici SAD-a nakon Vas neće dočekati taj dan”

TEHERAN – Viši iranski dužnosnici su u utorak odbacili ponudu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za razgovore bez preduvjeta ocijenivši je bezvrijednom i “poniženjem” nakon što je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i radi na ponovnom uvođenju sankcija Iranu.

“SAD može samo sebe okrivljavati za povlačenje (iz sporazuma) i napuštanje stola”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javid Zarif.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova je rekao da Trumpova ponuda za pregovore proturječi njegovim djelima jer je Washington uveo sankcije i nastoji izvršiti pritisak na druge zemlje da prestanu poslovati s Iranom.

“Sankcije i pritisci su upravo suprotni dijalogu”, rekao je Bahram Qasemi, prenosi Hina agenciju Fars.

“Iran nije Sjeverna Koreja”

“Kako Trump može iranskoj naciji dokazati da njegovi komentari od prošle večeri odražavaju istinsku namjeru da se pregovara i nisu dani zbog populizma?” upitao je.

Čelnik utjecajne iranske Revolucionarne garde također je odbacio Trumpovu ponudu rekavši da Iran nije Sjeverna Koreja.

“Gospodine Trump! Iran nije Sjeverna Koreja da prihvati vašu ponudu za susret”, rekao je general bojnik Ali Jafari i dodao da “ni predsjednici SAD-a nakon Vas neće dočekati taj dan”.

“Prirodno je da nam je njegova ponuda bezvrijedna”

Čelnik iranskog Vijeća za vanjske odnose je rekao da je za Teheran Trumpova ponuda bezvrijedna.

“Na temelju naših loših iskustava u pregovorima s Amerikom i na temelju iskustva kršenja obveza od dužnosnika SAD-a, prirodno je da nam je njegova ponuda bezvrijedna”, rekao je Kamal Kharazzi, bivši ministar vanjskih poslova agenciji Fars.

Ali Mutahari, zamjenik predsjednika iranskog parlamenta, agenciji IRNA je rekao da bi pregovaranje s Trumpom sada “bilo poniženje” te dodao da pregovori s Amerikom “ne bi bili problem da se Trump nije povukao iz nuklearnog sporazuma”.

Vraćanje nuklearnom sporazumu i ukidanje sankcija

U prvoj reakciji na izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je voljan sastati se s iranskim čelnicima bez ikakvih uvjeta, savjetnik iranskoga predsjednika Hasana Rohanija istaknuo je dva uvjeta – povratak SAD-a međunarodnom nuklearnom sporazumu te obustavu novih sankcija.

Trump mora najprije poništiti američko povlačenje iz međunarodnoga sporazuma s Iranom o programu nuklearnog oružja te također obustaviti nove sankcije prije bilo kakvih pregovora, objavio je na Twitteru Hamid Abutalebi, savjetnik iranskoga predsjednika.

Donald Trump je u ponedjeljak rekao da će se sastati s iranskim čelnicima “kad god budu htjeli” i “bez ikakvih preduvjeta”.

“Ne znam jesu li spremni”, rekao je američki predsjednik odgovarajući na pitanje o eventualnom susretu s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. “Mislim da će se htjeti sastati sa mnom, ja sam spreman na susret s njima kad god budu htjeli”, dodao je.

Trump je u svibnju objavio da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog ugovora zaključenog 2015. koji bi trebao spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu. Sporazum je ocijenio kao odveć popustljiv prema Iranu i ponovno uveo sve sankcije koje su bile ukinute na temelju tog ugovora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *