Tadić: Omogućiti skeniranje listića na izborima 2020. godine

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog nedostatka kvoruma nije jučer održao sjednicu na čijem je dnevnom redu, između ostalog, bio zahtjev Zastupničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Naime, na sjednicu je došlo 12 izaslanika od njih ukupno 15, pri čemu nije bilo dovoljni izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda. Nakon toga, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić zakazao je sjednicu za 15. svibnja.

Tajnik Doma naroda Bojan Ninković potvrdio je kako je putem telefona dobio informaciju kako tri izaslanika, a to su Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić nisu u mogućnosti prisustvovati sjednici. Tu informaciju je, dodao je, proslijedio Kolegiju Doma naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak kazao je da je nedolazak dva izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda na sjednicu opravdan, to su Ljilja Zovko, koja je imala smrtni slučaj i Zdenka Džambas, koja je bolesna.

„Što se tiče Maria Karamatića, najbolje da vam on da svoje obrazloženje. On je rekao da ne može doći danas na sjednicu“, dodao je  Čolak.

Sjednica 15. svibnja

Tadić je pak izrazio nadu da će dom na sjednici 15.svibnja usvojiti Prijedlog o izmjenama i dopunama Izbornog zakona kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja izbornih rezultata kako bi on, budući da više nije moguće ove godine, bio primijenjen na izborima 2020. godine.

Tadić je rekao da je očigledno da nakon neodržavanja sjednice Doma naroda nema vremena da navedene izmjene i dopune Izbornog zakona budu usvojene do 7. svibnja, kada bi Središnje izborno povjerenstvo trebalo raspisati opće izbore.

Od 2020.

On je izrazio nadu da će izaslanici u Domu naroda, među kojima su oni koji nisu došli na sjednicu zbog čega ona nije mogla biti održana, podržati predloženi Izborni zakon i time pokazati da sadržaj zakona nije bio ono protiv čega su oni, nego mišljenje da ga je moguće primijeniti do ovih izbora.

„Ako ga nije bilo moguće primijeniti do ovih izbora, hajdemo 15. svibnja da se izjasnimo da 2020. godine krene njegova primjena, neka se stvore dodatni uvjeti ako su smatrali da ne postoje, da na taj način do kraja mandata damo doprinos regularnosti izbora ako ne 2018, onda barem 2020. godine“, naveo je Tadić.

Osim ovog zakonskog rješenja, na sjednici se trebalo raspravljati i o tri prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

Spremaju brutalnu krađu glasova na izborima

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer je trebao razmatrati zahtjev Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Međutim, zbog nedostatka kvoruma, sjednica nije održana.

“Nakon što je još jednom spriječeno da se Dom naroda izjasni o uvođenju video nadzora, skeniranju glasačkih listića i dodatnoj kontroli identiteta glasača, ima li itko komu nije jasno da spremaju brutalnu krađu glasova na izborima. To mora biti spriječeno na sve moguće načine”, naveo je Saša Magazinović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *