SzP traži od SIP-a da nadgleda tiskanje glasačkih listića

Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je da je „Savez za pobjedu (SzP) poslao zahtjev Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH) da im omogući da njihovi promatrači prate tiskanje glasačkog materijala”.

Šešić je naveo da je utvrđeno da je „za deset godina iz skladišta SIP-a nestalo 35 tona papira na kojima se tiska glasački materijal, te da je jedno od obrazloženja da je papir kalirao“.

„Zanimljivo je da nitko o tome ne želi razgovarati, pa postavljamo pitanje koliko sada u skladištima nedostaje papira za tiskanje glasačkog materijala. Upravo smo zbog ovakvih nedoumica tražili da prisustvujemo tiskanju izbornog materijala, da bi spriječili bilo kakve malverzacije“, rekao je Šešić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je dodao da samo tiskanje glasačkog materijala prate zanimljivi detalji i afere, počevši od tendera za izbor onih koji će štampati materijal, zbog čega SzP izražava sumnju da su, kako kaže, tvrtke koje će tiskati  materijal bliske vladajućim strankama.

„Bez obzira na to, mi pozivamo građane da izađu na dan izbora i koriste svoje biračko pravo, a mi smo poduzeli sve mjere da spriječimo bilo kakve zloupotrebe do kojih je ranije dolazilo na biračkim mjestima“, kaže Šešić.

Narodni zastupnik Adam Šukalo rekao je da SIP i ljudi koji tamo rade imaju veliku odgovornost za ovaj izborni proces, ali da svoj legitimitet, kako kaže, nisu potvrdili svojim zakonitim angažmanom.

On je rekao da će SzP pokloniti SIP-u vagu kojom bi mjerili težinu papira na kojima se tiska glasački materijal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *